Icoon telefoon Bel ons

Vaccinatie tegen corona


Bijgewerkt t/m 29-06-2021

Iedereen verlangt naar een leven zonder coronaregels. Vaccineren is hierin de belangrijkste stap. Als we ons laten vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. Vaccinatie is gratis en niet verplicht. 

Via deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het vaccineren bij Zozijn. Daarin zijn we o.a. afhankelijk van informatie vanuit onder andere de Rijksoverheid, het RIVM en de VGN. 

Vaccineren cliënten

Niet alle cliënten bij Zozijn zijn tegelijk gevaccineerd/kunnen tegelijk worden gevaccineerd. De volgorde van de verschillende groepen is bepaald door de Rijksoverheid. Er is onderscheid gemaakt in vier groepen cliënten:

  • Groep 1: cliënten die bij Zozijn wonen èn onder behandeling zijn van een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (verblijf met behandeling). Deze groep is gevaccineerd door en bij Zozijn met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Op 11 juni is de laatste 'veegronde' geweest. De zogenaamde 'veegronde' was bedoeld voor cliënten die door omstandigheden nog geen coronavaccinatie hebben gehad of de tweede vaccinatie hebben gemist. 
  • Groep 2: cliënten die bij Zozijn wonen en waarvan het medisch dossier bij een huisarts ligt (verblijf zonder behandeling). Deze groep is via de huisarts gevaccineerd (met het vaccin van Moderna). 
  • Groep 3: cliënten die niet bij Zozijn wonen. Vaccinatie van deze groep heeft plaatsgevonden via de huisarts als men tot een risicogroep behoort. Behoort de cliënt niet tot een risicogroep, dan vindt vaccinatie plaats tegelijk met de rest van Nederland.
  • Groep 4: nieuwe woon-cliënten bij Zozijn, die nog niet zijn gevaccineerd. Zij worden aangemeld door de manager bij het uitbraakteam van Zozijn. Vaccinatie (door huisarts of GGD) vindt in overleg plaats.

Vaccineren kinderen vanaf 12 jaar

Zowel landelijk als bij Zozijn wordt de vaccinatie voorbereid van kinderen boven de 12 jaar die bij ons wonen én een kwetsbare gezondheid hebben. Kinderen onder de 12 jaar worden niet gevaccineerd.

Gevaccineerd en klachten

De werkwijze voor testen en quarantaine/isolatie is nog steeds hetzelfde, dus ook gevaccineerde cliënten met klachten worden getest. En gevaccineerde medewerkers met klachten roepen we op zich te laten testen.

Gevaccineerd, maar nog wel coronaregels?!

Voor veel mensen is het lastig te begrijpen dat als je gevaccineerd bent, er toch nog coronaregels voor jou gelden. In de flyer ‘na de prikken tegen corona’ leggen we in begrijpelijke taal en met behulp van picto’s uit wat cliënten kunnen verwachten nadat zij gevaccineerd zijn tegen corona. De uitleg is bedoeld voor cliënten, ondersteuners en familie om hierover samen in gesprek te gaan. We attenderen ook graag op het filmpje 'Na de prik' van Ons Tweede Thuis.

Ondanks vaccinatie gelden nog steeds de algemene coronaregels. Landelijke versoepelingen vertalen we naar Zozijn.  

> Naar overzicht

Vaccineren medewerkers

Het ministerie van volksgezondheid heeft besloten dat medewerkers in de gehandicaptenzorg, die in aanmerking komen voor een coronavaccinatie, vanaf nu gevaccineerd worden met het vaccin van Pfizer.

Medewerkers die een uitnodigingsbrief van Zozijn hebben ontvangen en nog geen eerste afspraak hebben gemaakt, zijn opgeroepen dit alsnog te doen. Zorgmedewerkers die al een eerste keer zijn gevaccineerd met AstraZeneca, kunnen ook de tweede keer met dit vaccin worden geprikt. Meer informatie hierover staat o.a. in de FAQ op de website van de rijksoverheid.

Wij benadrukken bij zorgmedewerkers dat zij een type 2R-masker blijven gebruiken en zich houden aan de hygiënemaatregelen om besmetting binnen het team en privé te voorkomen.

De werkgroep Vaccinaties heeft een e-mailadres voor vragen over vaccinaties: coronavaccinatie@zozijn.nl.

> Naar overzicht

Meer informatie via handige websites

> Naar overzicht