Icoon telefoon Bel ons

Medewerker Janny vertelt over een bijzondere vorm van dagbesteding bij De Helmhorst: schoenen poetsen

"Het contact tussen de cliënten en de bewoners van het woonzorgcentrum is geweldig."

Al zeven jaar worden de schoenen van de bewoners van woonzorgcentrum De Berkhof in Winterswijk gepoetst. Door cliënten die voor dagbesteding naar De Helmhorst gaan.

Cliënten poetsen schoenen Helmhorst

"Er staat altijd al van alles voor ons klaar. Er is koffie, thee, koekjes en er ligt plastic over de tafels. Maar eerst moet er gewerkt worden," vertelt Janny van Essen, assistent werkondersteuner bij De Helmhorst. "De bewoners en de ouderen van de dagopvang van De Berkhof komen met hun schoenen bij ons en dan wordt er driftig gepoetst. Het contact tussen de cliënten en de ouderen is geweldig. De ouderen genieten van het enthousiasme van de cliënten en de cliënten groeien zichtbaar van de complimenten die ze krijgen."

Naast poetsen ook tijd voor genieten! 

"Op de momenten dat er geen schoenen zijn lees ik voor, luisteren we muziek of kletsen we gezellig wat. Het aanbod van schoenen varieert. De ene keer krijgen we er veel aangeboden en staan de zweetdruppels op ons hoofd. De andere keer is het rustig maar dat mag de pret niet drukken. Ook het personeel komt geregeld even langs om een praatje te maken. Deze activiteit is een hele mooie vorm van samenwerking en integratie van de bewoners en cliënten!"

"Tussen de cliënten en mij is er een goede band en wederzijds vertrouwen"

Janny: "Ik werk hier nu 8 jaar. Inmiddels heb ik een band met de cliënten opgebouwd en begrijp ik ze goed. Hierdoor kan ik de nodige ondersteuning aan elke cliënt persoonlijk aanpassen. De groep bestaat uit cliënten met ieder een heel verschillende zorgvraag. 

Ik vind het heerlijk om deze cliënten te ondersteunen juist door de wederzijdse band en het vertrouwen. Daardoor kun je dingen uitproberen en nieuwe dingen introduceren. Dit maakt mijn werk afwisselend."

Meer verhalen