Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Kinderhand met Lego

Ik zie ik zie...wat jij niet ziet

Het verhaal van Bram

"Vanaf de geboorte van Bram zag ik al iets aan hem. Net als bij het spelletje ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, alleen kon ik het niet goed benoemen. Ieder kind is bijzonder en uniek. Gelukkig maar! Toch bleef ik twijfelen toen ook zijn peuterleidster vond dat Bram anders was in zijn doen en laten."

Ervaringsverhaal observatie

"Het spelen met andere kinderen verliep niet goed en hij was soms wel erg stil. De leidster vroeg of het goed was dat Mira van Zozijn een
keertje meekeek. Eerlijk gezegd vond ik het best spannend om Bram door professionele ogen te laten bekijken. Ik dacht ‘O jee, nu gaat ze
iets van ons kind vinden en wat als er iets goed mis is of als het aan onze opvoeding ligt?’

Mira vertelde direct na de observatie haar bevindingen. Ze schetste vanuit haar kennis en ervaring een beeld… ja, voor mij was dat echt Bram. En wat blijkt? Bram heeft misschien een vorm van autisme, dat moet nog verder onderzocht worden. In overleg gaan we kijken wat het beste is. Het geeft rust om te weten wat er mogelijk aan de hand is. De manier waarop Mira naar Bram kijkt, is voor mij echt een eyeopener."

De namen in dit verhaal zijn gefingeerd.

Mogelijkheden voor observatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor observatie? Neem dan contact op met Zozijn of lees meer over de hulp en ondersteuning die Zozijn kan bieden voor kinderen en jeugdigen.

Meer verhalen