Icoon telefoon Bel ons

Verhalen van cliënten, hun verwanten en medewerkers


 • Hanneke gaat één keer per maand met Gerard op pad.

  Hanneke Hoogeslag is vrijwilliger bij Zozijn. Ze is 41 jaar en woont in Twello. Sinds november 2018 doet ze vrijwilligerswerk bij de Wilperhorst (Veld en Weide 23) in Wilp. "Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf. Je hoeft niet iets speciaals te organiseren of veel bijzondere dingen te doen."

 • Anestasia en Annie bezorgen koffie en thee Annie en Anestasia zorgen voor koffie en thee tijdens weekmarkt in Neede

  Zodra je aan komt lopen op de markt in Neede is het één en al gezelligheid. Meteen vallen de tafel en de vele stoelen op. Bezet met bezoekers van de markt die genieten van een kopje koffie of thee. Annie Hietbrink en Anestasia Enschede voorzien hier wekelijks bezoekers van de markt van koffie en thee. “Soms komen er wel 50 mensen voor een kopje!”

 • Cliënt met medewerker die schrijft "Hier is echt meer aan de hand"

  Thuis, aan de eettafel vertelt Veronica (46) over haar leven met niet aangeboren hersenletsel (NAH): ‘Vanaf mijn geboorte heb ik hersenletsel. Dat is mogelijk ontstaan door een gebrek aan zuurstof. In mijn kinderjaren had ik regelmatig epilepsieaanvallen. En ja, op de foto’s destijds was littekenweefsel te zien maar in die tijd was er nog weinig aandacht voor niet aangeboren hersenletsel. Misschien dat ze die aanduiding destijds ook niet kenden.

 • Medewerker met cliënt (kind) kindercentrum Anneriet Doetinchem Bijzonder hoe ze bij Anneriet zijn ingesteld op de non-verbale communicatie

  Bij binnenkomst, thuis in de woonkamer, zie je al snel Sverre. Liggend in een groot bed heeft hij hier zijn eigen plek. Terwijl hij speelt houdt zijn moeder hem goed in de gaten. “Onbewust hoor ik of het goed met hem gaat of niet. Dat heb ik zelf niet eens door. Het is voor mij heel lastig om de zorg voor Sverre aan anderen over te dragen. Om dat los te laten…. Ik voel me het beste als ik bij hem in de buurt ben.” Toch gaat hij twee dagen in de week naar orthopedagogisch centrum Anneriet in Doetinchem.

 • Appel schillen met apparaat “Iedereen kan leren. Als je niet geprikkeld wordt, geen nieuwe ervaringen opdoet, valt je leven als het ware in slaap."

  Leren en ontwikkelen is óók weggelegd voor cliënten met een ernstig meervoudige beperking. En dat gaat nog beter als wonen, dagbesteding en de Zozijn School samenwerken, merken ze in Raalte. Tineke, trainer bij de Zozijn School: "Je ziet de cliënten stralen. Zo leuk kan leren dus zijn, want dat is wat hier gebeurt. En door stapje voor stapje nieuwe activiteiten aan te bieden, wennen cliënten aan nieuwe prikkels. Daar hebben ze op de woning en bij dagbesteding baat bij”

 • Jobcoach Bernadet Van Dijk "Een zinvolle daginvulling is voor iedereen anders. Het is echt maatwerk"

  Bij Zozijn werken elf jobcoaches, waarvan twee binnen Op Pad. Zij zoeken samen met cliënten naar een zinvolle daginvulling. Dat kan variëren van dagbesteding tot vrijwilligerswerk en soms betaald werk. Jobcoach Bernadet van Dijk vertelt wat zij en haar collega’s voor cliënten kunnen betekenen.

 • Cliënt Jozien buiten "Het is echt lastig om iets te vinden wat bij me past en waar ik gelukkig van word"

  Jozien van Vliet (55) heeft hersenletsel sinds haar geboorte. Het bijzondere is dat Jozien sommige dingen opvallend goed kan, maar dat andere dingen haar veel moeilijker af gaan. Dat maakt het lastig om een passende invulling voor haar dagelijks leven te vinden.

 • Smartphone in hand met iconen "Via de Zozijn School leerde mijn broer skypen, nu hebben we veel vaker contact!"

  Kars woont op zichzelf in Doetinchem en heeft ambulante begeleiding van Zozijn. Hij vindt het leuk om meer te kunnen met zijn smartphone en computer. Bij de computercursus van de Zozijn School heeft hij ook geleerd om te skypen via zijn smartphone met zijn zus die ver weg woont.

 • Medewerker met cliënt NAH "Meer energie en steeds minder begeleiding"

  Anne-Lie had op haar 14e een hersentumor. Nadat de tumor succesvol werd verwijderd begon het revalidatieproces. Ze moest opnieuw leren lopen en letterlijk en figuurlijk haar balans terug vinden. Met de begeleiding van Zozijn - Op Pad leerde ze om te gaan met de prikkels van het dagelijks leven.