Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Mariette is maar wat trots dat het zo druk is bij kledingruilpunt ‘t KleedGoed

“Geen scheuren, vlekken of kattenharen”

Zo’n 100 tot 200 mensen komen regelmatig naar kledingruilpunt 't KleedGoed in Etten om een nieuw shirt, rokje of broek te kiezen. Zes cliënten van Zozijn helpen mee met het innemen, opvouwen, ophangen en uitgeven van de kleding en zijn daar maar wat trots op.

De formule van het kledingruilpunt

Van rompertjes tot shirts, van broeken tot vesten en van blouses tot colberts; overal waar je kijkt in de winkelruimte van dagcentrum ‘t Laer hangt en ligt kleding. In rekken, in stellingen en kasten. Aan de muur hangt zelfs een trouwjurk. De kleding komt van mensen die kleding schenken, en van leden van ’t KleedGoed. De leden schrijven zich voor een tientje per jaar in. Daarvoor krijg je 10 punten cadeau. Voor elk punt kun je een kledingstuk uitzoeken. Als je punten op zijn, moet je eerst weer een kledingstuk inleveren. Alleen schone en goede kleding wordt geaccepteerd. 

Mariette keurt de kleding

“Dus geen scheuren, vlekken of kattenharen”, zegt cliënt Mariette. Trots toont ze de ruimte waar ingebrachte kleding wordt gekeurd. Met een stapel kledingstukken loopt ze vervolgens in rap tempo naar de winkel. Ingespannen kijkt ze naar het labeltje in het kindershirtje om vervolgens het juiste rek te zoeken. 

Werkkaarten met foto's en instructies

Een kledingruilpunt opzetten en runnen met cliënten vraagt om structuur. Die bracht trainer Francis Hermans van de Zozijn School aan. Zo deelde ze de kleding in productgroepen op, maakte ze werkkaarten met foto’s en instructies voor cliënten en een map voor ondersteuners en vrijwilligers met daarin taakomschrijvingen en aandachtspunten. Mariette en de andere cliënten werken zelf met een lijst waarop ze kunnen afvinken wat ze die dag hebben gedaan.

‘t KleedGoed biedt niet alleen werk aan Mariette. Er werken inmiddels zes cliënten bij het innamepunt en de winkel. Daarnaast pakken vier cliënten van de dagbesteding sieraden en speelgoed in voor de winkel. En dan is er nog Koen. Hij brengt de afgekeurde kleding in zijn rolstoel naar de kledingcontainer van Curitas, die op de parkeerplaats staat.

Bij ‘t Kleedgoed hebben deze cliënten een plek gevonden waar ze kunnen leren en ervaren. Ieder op zijn eigen niveau, tempo en tijd. Allemaal zijn ze op hun eigen manier trots op wat ze doen.

Logo-t-KleedGoed.jpg

Meer verhalen