Vrijwilliger Hetty bereidt Indische maaltijden met cliënten
Je belangeloos voor een ander inzetten is ons van jongs af aan meegegeven.Hetty van Elburg (73) uit Groessen is al 5 jaar als vrijwilliger actief bij de woonlocatie WCV Neptunus Rijksweg in Duiven. Zij gaat twee keer maand met een cliënt met Indische roots aan de slag met een heerlijke Indische maaltijd.
Waarom ben je vrijwilliger?
Een aantal jaar geleden was ik voorzitter van Stichting Pax Kinderhulp, waar ik in contact kwam met iemand van Zozijn. Zij kende een cliënt met Indische roots, net als ik. De cliënt miste het Oosterse eten. Zo ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. In het begin kwam ik één keer per maand bij hem langs, maar inmiddels is dat twee keer per maand geworden. Hij kiest zelf wat hij wil eten: nasi, bami of witte rijst met gado gado en saté. Vervolgens doen we samen de inkopen en snijden we de ingrediënten. Ik leg uit hoe het gerecht bereid moet worden en dan gaan we koken. We eten niet samen. We koken namelijk op zaterdag voor de zondag. Indische gerechten zijn lekkerder als je ze een dagje laat staan.
Wat levert het vrijwilligerswerk je op?
Mijn moeder zei vroeger altijd: wie goed doet, goed ontmoet. Je belangeloos voor een ander inzetten is ons van jongs af aan meegegeven. Het “vrijwilligerswerk” zit als het ware in de Indische cultuur ingebakken. Het is niet meer dan normaal. Zelf ben ik nu 73 jaar en ik doe het nog altijd met veel plezier. Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander. Bovendien ben ik ook dankbaar dat ik het nog altijd kan doen qua gezondheid. Zolang het kan, ga ik ermee door.
Heb je nog tips voor andere vrijwilligers?
Heel eerlijk gezegd? Nee, want iedereen doet het op zijn eigen manier. Dat merk ik ook tijdens de vrijwilligersbijeenkomsten, bijvoorbeeld rond Kerst. Daar zitten vrijwilligers en cliënten van allerlei pluimage en iedereen doet het weer anders. Je doet je best en meer kun je ook niet doen. Het helpt natuurlijk als je iets doet wat dicht bij jezelf ligt. Een activiteit die je leuk vindt. Zelf ben ik naast Zozijn ook vrijwilliger bij andere instanties, zoals een zomerschool en dorpshuizen in Groessen en Westervoort. Op al die plekken kook ik Indisch. Dat is mijn passie en iedereen vindt de Oosterse keuken lekker. Het is druk allemaal bij elkaar, maar ik geniet ervan en hoop het nog lang te kunnen doen.
Wil jij ook iets betekenen?
We zoeken altijd vrijwilligers die, groot of klein, iets willen bijdragen aan het leven van onze cliënten. Benieuwd wat je zoal bij ons kunt doen als vrijwilliger? Kijk dan eens bij onze vrijwilligersvacatures of bekijk de verhalen van andere vrijwilligers.
Meer weten?
Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Marjolijn Ober: m.ober@zozijn.nl of 088 – 5753963.