Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Ter Hinde - wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Welkom op Ter Hinde, een thuis voor twintig bewoners met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Ter Hinde heeft twee huisnummers, Veld & Weide 7 en 9, met elk een eigen voordeur, woonkamer, keuken en ruime, afgesloten tuin.

Wie wonen er op Ter Hinde?

Op Ter Hinde wonen twintig bewoners, zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van eind dertig tot in de negentig. Het merendeel van de bewoners is op leeftijd. Veel bewoners hebben (intensieve) zorg nodig, veelal in combinatie met begeleiding van hun gedrag. Iedereen heeft hulp nodig bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). De ontwikkelingsleeftijd verschilt sterk tussen de bewoners, van ongeveer 1,5 jaar tot 7 á 8 jaar. Enkele bewoners zijn verbaal sterk. Zij zien bijvoorbeeld het nieuws op televisie en vertellen daar vervolgens over. Anderen kunnen dat niet en kunnen niet of nauwelijks praten. Zij zijn meer gericht op zintuigbeleving. Een flink aantal bewoners maakt gebruik van een rolstoel.

Wie werken er op Ter Hinde?

Op Ter Hinde werkt een groot, divers en hecht team. Mirna Ribbers, coördinerend ondersteuner vertelt: “We hebben het leuk en goed binnen het team. Er is aandacht voor elkaar en ruimte voor ontwikkeling. Op dit moment volgen we een coachingstraject. Daarin leren we veel van en met elkaar. Ter Hinde is een levendige woning. Laat ik het zo zeggen, er is veel interactie, reuring en soms ook best veel geluid. Dynamisch dus. We zijn extra alert op kleine signalen die bewoners soms geven. Daarmee proberen we natuurlijk een escalatie voor te zijn. Toch gebeurt het echt wel eens dat een bewoner bijvoorbeeld heel boos wordt of ander betekenisvol gedrag laat zien. Dan is het heel belangrijk dat we duidelijke grenzen aangeven en bewoners daarin begeleiden. Voor mij houdt dit het werk juist uitdagend. Ik zit hier prima op mijn plek.”

Op Ter Hinde werken regelmatig stagiaires. Teamleden geven graag hun kennis en kunde door aan jonge mensen die willen leren. Het houdt iedereen scherp.

In mei 2023 maakten we onderstaand filmpje om collega's te werven voor team Ter Hinde. Het geeft een mooi inkijkje!

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/eJRTSpn-eSE

Hoe ziet een dag op Ter Hinde eruit?

Vanaf 7.00 uur ’s ochtends helpen teamleden bewoners met opstaan en de ADL. Daarna is het ontbijt, waarbij sommige bewoners liever op hun kamer ontbijten en anderen gezamenlijk aan tafel. Na een kopje koffie vertrekt een deel richting dagcentrum De IJsselvallei, krijgt een deel op de woning dagbesteding of gaat een groepje bewoners bijvoorbeeld naar het zwembad, of de speel-o-theek. Bewoners ontvangen zo dagbesteding op maat.

Nadat alle bewoners weer terug zijn, zo tussen 13.30 en 16.00 uur, vindt een aantal bewoners het fijn om een rustmoment op de kamer te hebben. Een ander deel zit gezellig in de woonkamer. ’s Avonds wordt er op tijd gegeten, waarna er nog tijd is voor een wandeling buiten of even lekker op het terras zitten. Veel bewoners vinden het fijn om op tijd naar bed te gaan. Ondersteuners helpen hen met gereedmaken hiervoor. Nadat iedereen in bed ligt en de teamleden hebben afgerond, nemen de collega’s van de nachtdienst het over door middel van akoestische- en overige bewaking, indien nodig.

De samenwerking met verschillende disciplines, zoals de nachtdienst, is belangrijk. Mirna: “Was de nacht onrustig? Dan heeft dat vaak zijn weerslag op de volgende dag. Andersom geldt het net zo goed: na veel onrust overdag, kan dat doorwerken in de nacht. We werken daarom graag nauw samen met de collega’s van de nachtdienst en zorgen ervoor dat er duidelijke overdrachten zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onze collega’s van dagbesteding.” Vaak zijn ook de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, diëtiste en AVG arts betrokken en ondersteunen ons in de zorg voor de bewoners.

Hoe ziet Ter Hinde er vanbinnen uit?

Alle bewoners hebben de beschikking over een eigen appartement met ruime individuele zit-/ slaapkamer en een gedeelde badkamer (per 2 bewoners). Zowel Veld & Weide 7 als 9 heeft een eigen, gezellige huiskamer, keuken, en een gezamenlijke, afgesloten tuin. Op nummer 9 is een snoezelkamer met waterbed waar bewoners van beide huisnummers gebruik van kunnen maken. Tussen beide huisnummers is een tussendeur. ‘Even oversteken’ is daardoor makkelijk. Steevast drinkt een bewoner ‘s avonds een kopje koffie ‘bij de buren’.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken vanuit o.a. de zorgprogramma’s. Meer informatie over deze zorgprogramma’s van Zozijn lees je hier.

Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Veld en Weide 7-9
7384 AX Wilp
manager Michelle Lammers
Soort locatie