Bel ons
  • 088 - 5753000
  • [javascript protected email address]

Communiceren via aanraking met de CRDL


Het Zozijn Zorglab heeft 2 zogenaamde CRDL's (cradles) aangeschaft. Maandagochtend zijn die, na een uitleg door de leverancier, overhandigd en meteen uitgeleend aan locaties binnen Zozijn.

Het Engelse woord 'cradle' betekent 'wieg'. De CRDL is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving.

Reactie op aanraking

Op de CRDL zitten 2 touchpads in de vorm van vingerafdrukken. Met je ene hand raak je de CRDL aan, met je andere hand de cliënt. De cliënt raakt dan met z'n andere hand ook de CRDL aan. Zo maak je dus alleen, of met meerdere mensen een circuit. De geluiden die uit de CRDL komen reageren op aanraking van de ene huid op de andere. Als je iemand streelt komt er een ander geluid uit dan wanneer je tikt op iemands huid.

De CRDL's bevatten 5 thema's: natuurgeluiden, stadsgeluiden, plattelandsgeluiden, muziek en huis- tuin- en keukengeluiden.

Positieve ervaringen prikkelen

Met de geluiden worden positieve ervaringen geprikkeld. Of je brengt er een gesprek mee op gang op basis van herinneringen of beleving.
Het doel van de CRDL verschilt dus per persoon per dag: je kunt hem inzetten voor ontspanning, om in het hier en nu te komen, om de belevingswereld te verruimen, om ervaringen naar boven te halen, etc. 

Een filmpje van de CRDL in de praktijk:

De CRDL wordt al succesvol ingezet in de ouderenzorg en bij collega-organisaties in de gehandicaptenzorg. We kijken dus vol verwachting en met plezier uit naar het gebruik van de CRDL binnen Zozijn!

De website met meer informatie vind je hier: https://crdlt.com/


Terug naar nieuwsoverzicht