Icoon telefoon Bel ons

Het werkcafé bij de gemeente Montferland bestaat 5 jaar!


… en dat is natuurlijk reden voor een feestje. De week van 1 april tot en met 5 april staat dan ook helemaal in het teken van het 5-jarig bestaan. Zo is er een speciaal jubileummenu bedacht en krijgen alle ambtenaren op 1 april een door de medewerkers zelf gebakken traktatie bij de koffie.
In het werkcafé kunnen de ambtenaren van gemeente Montferland vijf dagen per week terecht voor een gezonde lunchmaaltijd. Een enthousiaste groep medewerkers, een kok en een ondersteuner staan iedere dag voor hen klaar. Roy en Marieke zijn al sinds dag 1 werkzaam bij het werkcafé en hebben het enorm naar hun zin. Tijdens een uitgebreide rondleiding vertellen ze enthousiast hoe het in zijn werk gaat bij het werkcafé.


Zeven taken

Er zijn bij het werkcafé zeven taken te verdelen: dranken uitserveren achter de counter, broodjes maken, soep uitschenken, snacks verkopen, de vaat doen in de spoelkeuken, achter de kassa staan en de was doen. Iedereen werkt volgens een vast rooster dat om de zoveel tijd wordt aangepast. Op de vraag wat ze het leukste vindt, antwoordt Marieke: “Achter de kassa staan en dan gesprekjes hebben met de mensen van de gemeente. Maar ook extra bonnetjes uitschrijven als er iets op is en het moet besteld worden!” Roy mag graag snacks en patatjes verkopen en vindt het ook leuk om achter de counter eten uit te serveren.

Niet alleen lunch

Behalve de zorg voor een lunch doen ze nog veel meer bij het werkcafé. “We zorgen ook voor eventuele catering ’s avonds en als er bijvoorbeeld een afscheidsreceptie is. Laatst nog hadden we een receptie met wel 70 mensen waar we hapjes voor moesten maken!, aldus een trotse Marieke. Op de eerste donderdag van de maand regelen ze samen met een aantal medewerkers van de gemeente, de Domibo (donderdagmiddagborrel voor ambtenaren) met verschillende hapjes en drankjes. En iedere dinsdag krijgt het college van B&W een speciale lunch geserveerd. Eefrie, een van de twee koks die er werken, vult aan: “Het voelt soms bijna als een sterren restaurant. Iedereen heeft zijn eigen taak en alles is keurig verzorgd! Zeker ook met hulp van ‘Mijn eigen plan’ op de Ipad. Dat is een digitaal programma waarin alle taken in detail staan uitgeschreven, zodat medewerkers precies weten wat ze moeten doen, superhandig.” Ook bij dit 5-jarig jubileumfeest is iedereen betrokken. Een feestcomité zorgde voor de organisatie. Maandag brengen zij samen met de gemeentelijke bode de 300(!) door hen zelf gebakken cupcakes rond.

Een stukje historie

Vijf jaar geleden startte de samenwerking tussen de gemeente, VSO- school De ZIEP en kort daarna ook met de Zozijn School. Hieruit is het werkcafé ontstaan, met als doel het bieden van een veilige leer- en werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerst was het een pilotproject. Na één jaar volgde de evaluatie. De ambtenaren bij Montferland waren heel tevreden en ook vanuit De Ziep en de Zozijn School waren ze positief en dus kreeg het na één jaar een vaste plek in de organisatie. Inmiddels is de plek van De ZIEP ingenomen door Symbion (Didam). Op dit moment werkt er vanuit het Symbion één stagiair bij het werkcafé. Én er is behoefte aan nieuwe krachten. Wie weet komen er binnenkort weer nieuwe


Terug naar nieuwsoverzicht