Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Jubileum biologisch veevoederbedrijf levert mooie opdracht voor cliënten Dagcentrum De Oever


“Hoe kunnen we er met lokale bedrijven voor zorgen dat onze cliënten dagelijks iets doen wat zin geeft?” Vanuit deze gedachte kwamen Dagcentrum De Oever en Reudink, een bedrijf dat biologisch veevoer produceert en verkoopt, met elkaar in contact. En dat resulteerde in een win-winsituatie.

Roy Colstee, ondersteuner op Dagcentrum De Oever, vertelt: “Op dagcentrum De Oever bieden we een veilige werkomgeving voor zo’n 25-30 cliënten, verdeeld over vier groepen. Onze locatie ligt centraal in Lochem en toch in het groen, aan de Berkel. Steeds meer bedrijven weten ons te vinden met diverse, praktische hulpvragen en opdrachten. Dit resulteert in zingevende dagbesteding. Een echte meerwaarde voor de ontwikkeling en het plezier van onze cliënten. Met veel enthousiasme gaat iedereen aan de slag met een taak die bij de persoon past. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe opdrachten.”

Denken in mogelijkheden

Op De Oever zijn er zowel individuele werkzaamheden als activiteiten in groepsverband. Er is een ruimte waar je kunt rusten als dat gewenst is. Roy legt uit: “We kijken samen met de cliënt wat iemand kan en wat diegene leuk vindt. Door ons brede aanbod aan activiteiten en werkzaamheden, vinden we altijd wel iets dat bij iemand past.” Bij De Oever hechten ze veel waarde aan onderlinge sociale contacten. Er heerst een open en ontspannen sfeer, waar iedereen zichzelf kan ontplooien. Bovendien hanteert het dagcentrum een ‘open-deuren’ beleid. Dit betekent dat een cliënt ook welkom is op andere groepen dan zijn of haar basisgroep.

“We vinden het belangrijk dat cliënten op een bepaalde manier ‘tot bloei’ kunnen komen en dat ze zich kunnen ontwikkelen, ongeacht hun mate van beperking. Maar ook dat ze zoveel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Zo helpen we ze gebruik te maken van wat de samenleving al biedt en stimuleren hen in wat zíj de samenleving te bieden hebben”, aldus Roy.

Extra werk- en leefgeluk door samenwerking met (lokale) bedrijven

Zowel Zozijn als specifiek De Oever werkt graag samen met andere organisaties. Zo was er de hulpvraag van Reudink. “Dit jaar viert Reudink haar jubileum. Ondanks dat we al veel langer actief zijn in de biologische sector, was het op 1 juli van dit jaar 10 jaar geleden dat we het eerste biologische veevoer produceerden en uitleverden vanaf de huidige locatie in Lochem onder de naam Reudink. Een mooi moment om bij stil te staan. En dat doen we onder andere met een klantgeschenk in de vorm van een bierpakket”, vertelt Henk van der Vegt, verkoopleider bij Reudink.

Met oog voor de kringloopgedachte en regionaliteit ontwikkelde Reudink een biologisch speciaalbier van de grondstoffen die ook worden gebruikt voor veevoerproductie. "De biologische grondstoffen komen van Landgoed Velhorst in Lochem. Het mouten gebeurde in de regio en de bierbostel gaat naar een varkenshouder in de omgeving. De mest van deze varkens wordt weer op het landgoed gebruikt. En het stro gaat naar onze klanten – bio-boeren. In het verlengde hiervan wilden we ook kijken of we iets konden doen in onze omgeving. Vanuit die gedachte heb ik contact opgenomen met Roy om te kijken of we konden samenwerken wat betreft het inpakken van de bierpakketten.”, aldus Henk.

Samenwerkende partijen bij het bierpakket

Van l naar r: Henk van der Vegt (Reudink), Lienke (cliënt bij Zozijn), Roy Colstee (ondersteuner)

“We vinden het mooi om samen te werken met bedrijven direct in onze omgeving, dat voelt ‘dichtbij’ en spreekt de medewerkers en cliënten en hun familie aan. Zo dragen ze op hún manier bij aan de samenleving en dat willen we graag laten zien. Deze opdracht paste goed bij onze cliënten. Het is iets dat ze goed zelfstandig kunnen doen. “De passie en betrokkenheid van de cliënten en ondersteuners is erg mooi om te zien. Het geeft voor ons extra betekenis aan het geschenk”, zegt Henk.

Verzoek om extra opdrachten

“Dit is een mooi voorbeeld van een prettige samenwerking met lokale partijen. En het smaakt naar meer. Door mee te kunnen werken aan opdrachten van bedrijven ervaren de cliënten die bij een dagcentrum werken extra werk- en leefgeluk. Daar doen we het voor. Dus we staan zeker open voor meer van dit soort opdrachten”, aldus Roy.


Terug naar nieuwsoverzicht