Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Hooi op je vork in de praktijk


Ervaring van een ambulant ondersteuner niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Coördinerend ambulant ondersteuner Bernhold Nijland werkt graag met de methodiek Hooi op je vork. "Ik zie het vooral als een leidraad. Het is een goed hulpmiddel om in gesprek te komen met de cliënt en om een compleet beeld te krijgen van de cliënt, zowel van diens leven vóór het hersenletsel als erna."

"Het woord 'methodiek' klinkt misschien wat dwingend, maar dat is Hooi op je vork geenszins", begint Bernhold. "Ik bekijk ook per cliënt of ik het inzet en zo ja op welke manier. Sommige cliënten vinden het prettig dat je methodisch werkt, anderen juist weer niet. Maar ook voor die laatste groep cliënten biedt Hooi op je vork uitstekende handvatten. Hooi op je vork biedt je als begeleider de ruimte om de methodiek per cliënt een eigen invulling te geven. Dat is ook het mooie van Hooi op je vork."

Twaalf leefgebieden in kaart brengen

Hooi op je vork is volledig toegesneden op de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. "Een belangrijk onderdeel van de methodiek zijn de twaalf leefgebieden" vervolgt Bernhold. "Denk daarbij aan gezondheid, familie en relatie, sociale contacten, werk, vrije tijd, financiën, onafhankelijkheid, zingeving enzovoorts. De begeleider brengt samen met de cliënt al deze leefgebieden in kaart. Dat doe je aan de hand van gesprekken met de cliënt en met naasten."

Maar het is niet zo dat Hooi op je vork de begeleider dwingt om in de gesprekken al die leefgebieden stuk voor stuk langs te lopen, zegt Bernhold. "Dat kan wel, maar dan lopen de gesprekken vaak wat minder natuurlijk. Ik doe mijn gesprekken met cliënten ook wel eens wandelend, omdat ik merk dat sommige cliënten dat prettig vinden en dan makkelijker praten. Zo sprokkel ik alle belangrijke informatie bij elkaar. Uiteindelijk verwerk ik dat onder de twaalf leefgebieden."

Handvatten om met bepaalde situaties om te gaan

Waar Bernhold als ondersteuner wel eens tegenaan loopt, is een beperkt ziekte-inzicht bij de cliënt met NAH. "Dan vindt de cliënt bijvoorbeeld dat hij of zij goed met financiën kan omgaan. Maar zie je als ondersteuner dat dit niet zo is en wordt dit bijvoorbeeld ook door de familie aangegeven. Hooi op je vork biedt je handvatten om met dergelijke situaties om te gaan en daar toch met een cliënt goed uit te komen."

Samen met cliënt doelen stellen

Voor Bernhold is dit de kracht van Hooi op je vork: "Het helpt je als ondersteuner om in gesprek te komen met de cliënt. En het helpt je om een goed en compleet beeld te krijgen van de cliënt: zowel van diens leven vóór het hersenletsel als daarna. "Maar daar blijft het niet bij. "Vervolgens ga je voor ieder leefgebied samen met de cliënt doelen stellen. En die kun je samen ook tussentijds bijstellen, als een doel toch te hoog gegrepen lijkt of als het juist beter gaat dan verwacht. 

"Willen cliënten doelen stellen? "Ja, eigenlijk altijd wel", merkt Bernhold. "Door hun hersenletsel hebben cliënten een enorme stap terug moeten doen. Het vraagt wel tijd om dat te verwerken en een plek te geven. Maar daarna willen cliënten graag verder, en doelen stellen helpt hen daarbij. Hooi op je vork is daar een goed hulpmiddel bij. En ik merk dat Hooi op je vork eraan bijdraagt dat cliënten meer grip op hun leven krijgen. En dat is juist het doel van Hooi op je vork en de begeleiding van Op Pad."

Lees ook de algemene uitleg over Hooi op je vork en de ervaring daarmee van cliënt Arjan van der Mee.