Vrijwilligerscoördinator

Marjolijn Ober
06 52 76 60 92
[javascript protected email address]
Veel gestelde vragen vrijwilligerswerk
- Kan ik vrijwilligerswerk doen bij Zozijn vanuit mijn beroepsopleiding?
- Hoeveel tijd kost vrijwilligerswerk?
- Wat is het verschil tussen vrijwilligerswerk bij 'wonen' of bij 'werken'?
- Doe je vrijwilligerswerk voor/met één cliënt of met meerdere cliënten?
- Is ervaring of een opleiding nodig?
- Ik heb een uitkering, kan ik dan vrijwilligerswerk doen?
- Word ik gekort op mijn uitkering bij vergoeding van onkosten?
- Hoe groot is de kans op doorstroom naar betaald werk?
- Kan ik het vrijwilligerswerk op mijn CV zetten?
- Ik ben op zoek naar betaald werk in de zorg, kan ik ook vrijwilligerswerk doen?
- Is er een leeftijd gebonden aan het vrijwilligerswerk?
- Kan ik vrij nemen of met vakantie gaan?
- Hoe gaat de aanvraag van de VOG?
- Wanneer kan ik starten met vrijwilligerswerk bij Zozijn?
Kan ik vrijwilligerswerk doen bij Zozijn vanuit mijn beroepsopleiding?
Veel MBO-, HBO- en WO studies vragen hun studenten om tijdens de studie een aantal uren vrijwilligerswerk te doen. Doel hiervan is een kennismaking met het werk en de doelgroep cliënten. Wat leuk dat je hiervoor bij Zozijn aan de slag wilt gaan! Binnen Zozijn valt dit niet onder vrijwilligerswerk, maar onder beroepsoriëntatie. Klik hier voor de webpagina voor school en stage of stuur een e-mail met je vraag en gegevens naar dit e-mailadres.
Doe je vrijwilligerswerk voor/met één cliënt of met meerdere cliënten?
Dat is afhankelijk van wat jij wilt. Zowel bij 'wonen' als bij 'dagbesteding' kun je aan de slag gaan als groepsvrijwilliger en/of als vrijwilliger voor een individuele cliënt.
Het is ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen voor in plaats van met cliënten. Voor cliënten of een locatie kun je bijvoorbeeld tuinieren, klussen, strijken ed.
Is ervaring of een opleiding nodig?
Nee, dat is niet nodig. Belangrijk is dat je open staat voor en interesse hebt in een ander, dat je geduld hebt en inlevingsvermogen. Dat je sfeer en betrokkenheid kunt geven. En dat je de regie bij de cliënt kunt laten en zo nodig ondersteuning biedt. Je wordt altijd begeleid en geïnformeerd door een medewerker van die locatie.
Pipi Langkous zei: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan!" en zo kijken wij ook naar vrijwilligerswerk; niet ervaring maar hart voor onze cliënten in het belangrijkst!
Ik heb een uitkering, kan ik dan vrijwilligerswerk doen?
Jazeker kan dat. Maar het is wel belangrijk dat je toestemming hebt van je uitkeringsinstantie (sociale dienst of UWV). Vraag aan je contactpersoon daar wat jouw mogelijkheden zijn.
Wij voldoen aan de eisen van een ANBI-instelling. Dit is een vereiste aan de werkplek om vrijwilligerswerk te mogen doen als je een uitkering hebt. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.
Ik ben op zoek naar betaald werk in de zorg, kan ik ook vrijwilligerswerk doen?
Ja, dat kan zeker! Je kunt je bij ons inzetten in de zorg en daarbij een meerwaarde zijn voor cliënten en tegelijkertijd ervaring opdoen. Ondanks dat er duidelijke verschillen zijn in taken tussen van vrijwilligers en het werk door professionals. Het staat zeker goed op je CV.
Is er een leeftijd gebonden aan het vrijwilligerswerk?
Nee, die is er niet. We heten iedereen welkom. We bekijken per aanmelding en vacature of er een match is. Voor jongeren onder de 18 en schoolgaanden gelden dezelfde regels als voor betaald werk. Dat betekent dat jij en wij ons aan de arbeidstijdenwet moeten houden: een aantal uur per week op een aantal momenten van de week.
Kan ik vrij nemen of met vakantie gaan?
Ja, vanzelfsprekend. We gaan er vanuit dat je je afwezigheid bijtijds doorgeeft aan (de contactpersoon van) de locatie waar je je vrijwilligerswerk doet. Ga je regelmatig weg, overleg dan tijdens het kennismakingsgesprek of dit past bij de vrijwilligersvacature waar je interesse voor hebt.
Hoe gaat de aanvraag van de VOG (verklaring omtrent gedrag)?
De VOG-aanvraag wordt door Zozijn in gang gezet, maar moet door jou persoonlijk worden geactiveerd.
Wij geven de voorkeur er aan om de VOG digitaal aan te vragen. Dit gaat sneller en is voor jou makkelijker omdat het kan wanneer het jou uitkomt. Wanneer we de aanvraag doen, laten we je weten welke informatie we nodig hebben.
Kan of wil je niet digitaal een VOG aanvragen, laat het dan weten aan je contactpersoon van de locatie of onze vrijwilligerscoördinator. De door jou gemaakte kosten voor de aanvraag worden volledig vergoed door Zozijn.