Icoon telefoon Bel ons

Chronisch hersenletseldoor een hersenschudding

Na lange zoektocht vindt Maaike eindelijk de juiste ondersteuning

Je hoofd aan een tafel stoten. Het klinkt onschuldig. Maar Maaike (28) hield er hersenletsel aan over. Lang hoopte ze op herstel, dat helaas niet kwam. Na een lange zoektocht heeft ze nu eindelijk bij Zozijn - Op Pad de ondersteuning gevonden die ze nodig heeft. "Het helpt mij om mijn leven weer op de rit te krijgen.

"Ik zocht iets onder de tafel. Ik kwam te snel met mijn hoofd omhoog en stootte me hard aan de onderkant van het blad van de massieve tafel. Meteen daarna was ik verward, misselijk en somber. Ik kan me niet herinneren of ik bewusteloos ben geweest. Er was niemand bij, dus niemand die me dat kan vertellen", herinnert Maaike zich. Dat was in 2016. Maaike woonde toen op kamers in een universiteitsstad. Vier jaar daarvoor was ze een universitaire studie begonnen en ze was klaar voor een volgende fase in die studie. Maar dat liep na dit incident allemaal anders.

Maandenlang doorgeklungeld
Maaike ging er lang vanuit dat het allemaal weer goed zou komen. "Want het leek zo onschuldig: gewoon je hoofd gestoten." Van de huisarts kreeg ze het advies om rustig aan te doen. Maar het mocht niet baten. Verder gaan met de studie lukte niet en Maaike woonde een tijdje bij haar ouders, omdat studeren en zelfstandig wonen haar te veel energie kostten. "En zo heb ik maandenlang doorgeklungeld."

Naar revalidatiecentrum

Langzaam ging Maaike beseffen dat het toch ernstiger was dan aanvankelijk gedacht en dat het misschien niet meer goed zou komen. "Ik raapte al mijn moed bij elkaar en vroeg mijn nieuwe huisarts wat te doen. Deze erkende mijn probleem en verwees mij door naar een revalidatiecentrum. Ik volgde daar een programma, met het plan om daarna weer mijn studie op te pakken. Maar toen ik weer begon, bleek het studeren me enorm veel moeite te kosten."

Via Wmo-loket naar Op Pad
Maaike volgde ook een neurotraining van tien dagen, maar dat leverde geen verbetering op. "Ik was erg zoekende naar een oplossing. Die ik maar niet vond. Ik werd er somber van." Tijdens de neurotraining bleek dat Maaike angsten had. "Daarvoor ben ik naar een psycholoog gegaan. Die constateerde dat ik beperkingen ervaarde in mijn dagelijks leven en adviseerde me daar hulp voor te zoeken. Ik heb me toen gemeld bij het Wmo-loket, met een brief van de psycholoog. En dat heeft erin geresulteerd dat ik nu ondersteuning krijg van Op Pad, waar ik heel blij mee ben."

Problemen met dagstructuur

Door haar niet-aangeboren hersenletsel is Maaike snel overprikkeld en snel moe. Ook heeft ze problemen met concentratie en informatieverwerking. "Waar ik ook veel last van heb, is dat ik problemen heb met dagstructuur. Het voelt voor mij alsof 'ik stroop in mijn hoofd heb'. Ik kom 's morgens gewoon niet op gang, omdat ik niet kan bedenken wat ik kan gaan doen. Ik weet best wat er allemaal te doen is, maar ik kan geen keuze maken wat eerst, wat daarna, en zo verder. Met als gevolg dat ik zomaar de hele dag op de bank blijf zitten."

Stappenplan voor de dag

En dat is precies waar haar ambulant begeleider op ingesprongen is. "Samen hebben we een stappenplan voor de dag gemaakt", vertelt Maaike. "Iedere stap hebben we opgeschreven. Dat geeft mij houvast door de hele dag heen. Daar zitten ook rustmomenten in, want die heb ik echt nodig. Ik doe dit nu een tijdje zo en het werkt heel goed voor me. Binnenkort gaan we ook een weekprogramma maken. En van daaruit weer verder bouwen."

Maatwerk, gericht op dagelijks leven

Maaike is erg te spreken over de begeleiding die ze krijgt van Op Pad. "Ik ervaar ook dat het echt maatwerk is. Het is gericht op mijn dagelijks leven en mijn specifieke behoeften en hindernissen." Het krijgen van ambulante begeleiding van Op Pad heeft een eind gemaakt aan de lange zoektocht voor Maaike. "Ik kan nu mijn studie gaan voltooien. En ik kan mijn dagelijks leven goed organiseren."

Behandelprogramma Hersenz

Binnenkort start Maaike met het behandelprogramma Hersenz, dat Op Pad ook aanbiedt. "Ik wil daar leren beter om te gaan met aandacht, geheugen, en met plannen en organiseren. Ook mijn energiebalans wil ik verbeteren. Door dat te leren, krijg ik handvatten om in het dagelijks leven met de gevolgen van mijn hersenletsel om te gaan."

Tot slot

Het verhaal van Maaike staat niet op zich. Bij Op Pad komen veel mensen terecht na een zoektocht van soms jaren. Ze hebben veel zorgprofessionals bezocht, maar niemand die ze verteld heeft dat ze niet-aangeboren hersenletsel hebben. Bijvoorbeeld omdat de gevolgen van een hersenschudding nogal eens worden onderschat. Of omdat de klachten niet worden gelinkt met niet-aangeboren hersenletsel. Vermoedt u niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een hersenschudding? Neem dan gerust contact op met Op Pad voor advies. Kijk voor meer informatie op Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Meer verhalen