Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Wat is NAH?
NAH staat voor niet-aangeboren hersenletsel. Dat kan ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval, hersenbloeding, hersentumor of zuurstofgebrek. NAH kan je leven enorm veranderen en de gevolgen kunnen heel divers zijn. Gevolgen van hersenletsel zijn soms zichtbaar maar vaak ook niet. En niet alle gevolgen zijn direct merkbaar maar worden pas na verloop van tijd duidelijk. Voorbeelden van gevolgen van hersenletsel kunnen bijvoorbeeld zijn: geheugenproblemen, slaapproblemen, woordvindingsproblemen, weinig overzicht, oriëntatieproblemen, vervlakking van emoties, weinig energie, prikkelbaarheid, impulsief gedrag, moeite in de omgang met anderen, depressie of juist overenthousiast gedrag.
Dat kan zowel voor jezelf gelden als voor je omgeving. Want NAH krijg je nooit alleen. Omdat NAH is niet altijd goed herkenbaar is, kunnen er complexe problemen ontstaan. Het zoeken naar de juiste hulp kan dan lastig zijn.
Zozijn Op Pad
Zozijn Op Pad is de sector van Zozijn die gespecialiseerd is in NAH. Wij helpen jou en je naasten weer grip op je eigen leven te krijgen en om te gaan met de gevolgen van NAH. Onze begeleiding is er voor volwassenen, kinderen en jongeren met NAH, én hun naasten. We begeleiden thuis, op het werk of elders.
Bekijk de mogelijkheden
Brochure
Download de brochure 'Grip op je leven' met uitgebreide informatie over onze complete dienstverlening voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Boek: verhalen en uitleg over niet-aangeboren hersenletsel
Het boek 'Een lepel in de soep' biedt een handreiking aan mensen met NAH, verwanten, mantelzorgers, vrijwilligers en (semi-)professionals.
NieuwsPad: gratis uitgave over niet-aangeboren hersenletsel
NieuwsPad verschijnt twee keer per jaar en is een gratis uitgave van Zozijn - Op Pad. Wil je NieuwsPad gratis ontvangen?
Nieuwsbrief Zozijn Op Pad voor professionals
Wil je de digitale nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.
NAH cafés
Bij een NAH café kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel elkaar ontmoeten. Gezelligheid, ontspanning en met elkaar kunnen praten staan daarbij centraal. Soms wordt er ook informatie gegeven door een deskundige over een bepaald onderwerp dat te maken heeft met niet-aangeboren hersenletsel.
In het werkgebied van Zozijn Op Pad worden in verschillende plaatsen NAH cafés georganiseerd. Klik hier meer informatie over NAH café's.