Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Diana, vrijwilliger bij de Barnte in Twello

‘Ik gun Mandy het thuisgevoel’

Vrijwilligers. Ze zijn ontzettend waardevol voor Zozijn en maken op veel plekken het leven van cliënten een beetje mooier. Dit keer in de spotlights: Diana van der Werff.

Diana Tadema

Waarom ben je vrijwilliger?

Inmiddels ben ik van baan geswitcht, maar ik heb jarenlang gewerkt bij Mandy op de groep. Als andere bewoners de deur uitgingen om familie te bezoeken of om leuke dingen te doen, bleef Mandy regelmatig alleen achter. Ik dacht toen bij mezelf: als ik ooit wegga bij de Barnte, dan word ik hier vrijwilliger en ga ik haar gezelschap houden en leuke dingen met haar doen. Toen mijn allerlaatste dienst erop zat heb ik haar gevraagd of ze dat leuk zou vinden. Ze lachte van oor tot oor.

Ik ben er blanco ingegaan, zonder al te veel verwachtingen en beloftes, en het heeft goed uitgepakt. Mandy en ik hebben een goeie klik en we hebben het gezellig met elkaar. Winkelen is haar favoriete bezigheid: eindeloos kleding kijken en passen. Maar we zijn bijvoorbeeld ook naar de bios en het strand geweest. Samen bedenken we activiteiten die ons leuk lijken. Als we geen zin hebben om op pad te gaan, kijken we thuis lekker een filmpje of koken we samen zoals, broccoli met kaasschnitzel. Ze kan het ook prima vinden met mijn gezinsleden en zo hebben we er allemaal plezier van.

Ook Mandy zelf is heel blij met Diana:

Eén keer per maand ga ik met mijn vrijwilligster Diana op pad. Wij doen dan veel leuke dingen. We zijn al een keer naar het strand geweest, daar hebben wij gezwommen en lekker gerelaxt. Ook koken wij vaak samen, dat vind ik super leuk om te doen. Wij maken veel lekkere gerechten zoals, broccoli met kaasschnitzel. We zijn ook al eens een keer wezen kleren kopen, het was een hele gezellig dag. Ik ben super blij met mijn vrijwilligster en elke keer is het supergezellig. Ik hoop dit nog veel gezellige dagen mee te maken met mijn vrijwilligster!

Wat levert het vrijwilligerswerk je op?

Dat ik Mandy blij kan maken met kleine dingen geeft me veel voldoening. Als ik haar ophaal staat ze me met een grote glimlach al op te wachten bij de deur en krijg ik meteen een dikke knuffel. Ik gun haar het thuisgevoel dat ze bij ons heeft, geniet van haar verhalen en waardeer haar openheid en blijheid. Het is natuurlijk in mijn voordeel dat ik Mandy al kende van de tijd dat ik op haar groep werkte, maar we hebben elkaar in de afgelopen anderhalf jaar nog veel beter leren kennen.

Heb je nog tips voor andere vrijwilligers?

Stel je open en neem de dag met een cliënt zoals die komt. Als je ontspannen bent, kunnen ze zichzelf meer geven en voelen ze zich welkom bij je. Want het kan best een beetje spannend zijn, ook Mandy was in het begin een beetje zenuwachtig. Lijkt het je leuk om dit soort vrijwilligerswerk te doen, kom dan eerst een paar keer op de groep kijken en ga van daaruit dingen doen. Zo bouw je het rustig op en voorkom je teleurstellingen. Leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Ik spreek bijvoorbeeld bewust eens per maand af met Mandy, omdat mijn werk en gezin ook de nodige tijd vragen. Je kunt beter opbouwen dan afbouwen.

Meer verhalen