Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

"Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, het is goed zo"

Het verhaal van Ingeborg die haar stress hanteert

Ingeborg komt op de dagbesteding en ziet dat de tafels anders staan dan vorige week. Doordat haar plaatje niet meer klopt, loopt bij haar de stress op. Aafke, haar ondersteuner, vertelt Ingeborg dat de tafels anders staan, omdat er een grotere kast is gekocht en dat het zo goed is.

Kast met handdoeken

 Aafke wijst Ingeborg haar vaste plek waar haar eigen spullen staan. Ingeborg gaat aan haar tafel zitten en herhaalt continu de woorden van haar ondersteuner. "Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, …". Zónder Terts zou ondersteuner Aafke alleen reageren op het zichtbare gedrag van Ingeborg. 

Dan kan de volgende situatie ontstaan.
Ingeborg herhaalt: "Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, …". Na een aantal keren zegt Aafke dat ze het nu wel weet en vraagt Ingeborg hiermee op te houden, omdat andere cliënten er last van hebben. Ingeborg stopt, met als gevolg dat de spanning, door de verandering van de tafels, blijft. Om haar spanning te verminderen, gaat ze met haar hoofd op de tafel bonken.

Intentie achter het handelen

Mét Terts begrijpt ondersteuner Aafke de intentie achter het handelen van Ingeborg. Door al haar kennis over Ingeborg, herkent Aafke dat zij stress ervaart door de nieuwe situatie en zichzelf geruststelt met de herhaling van de woorden.

Dan kan de volgende situatie ontstaan.
Ingeborg herhaalt: "Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, het is goed zo. Er is een grote kast, …". Aafke bevestigt dit meerdere keren naar Ingeborg "Ja, dat klopt, er is een grote kast en het is goed zo" en ze bevestigt ook dat verder alles hetzelfde blijft. Na drie dagen raakt Ingeborg gewend aan de nieuwe situatie en levert het haar minder stress op. Ook het herhalen van de woorden neemt af en na een week is de nieuwe situatie gewoon."

Meer verhalen