Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Gezinshuizen

Gezinshuizen bieden kinderen zorg in huiselijke vorm

Wat is een gezinshuis en voor wie?

Werken met kinderen die complexe zorg- en ondersteuningsvragen hebben. Dat is prachtig. Maar ze in je eigen huis nemen? Dat is wel even wat anders want je bent opvoeder en professional ineen. Toch is dat precies wat gezinshuisouders bij Zozijn doen. Antoinette, Gea en Bianca vertellen erover.

Gezinshuizen

Een veilige plek

“Wat dit werk voor mij zo mooi maakt, is dat je in een huiselijke vorm zorg biedt”, vertelt Antoinette. “Samen zijn we een gezin en daarbinnen krijgen de kinderen de zorg en aandacht die ze nodig hebben. En wat er ook gebeurt: wij zijn er voor ze. ‘s Ochtends vroeg, ‘s avonds laat, in het weekend. Geen wisselende diensten, geen invallers. Dat doet deze kinderen zo goed en daar geniet ik van.” Sinds 2015 heeft ook Bianca haar eigen gezinshuis, met drie eigen kinderen en drie cliënten. Al zegt ze liever: “Het zijn allemaal mijn kinderen. Drie hebben er toevallig andere biologische ouders. Ik maak geen onderscheid en houd van ze allemaal.” 

Gea en haar man René hebben een eigen gezinshuis in een woonboerderij. Bij het stel wonen zes kinderen. Als gezinshuisouder heb je zelf een stem in wie er bij je komt wonen. Zo bieden Gea en René een thuis aan kinderen met trauma’s, psychiatrische en/of gedragsproblemen. “Naar deze kinderen gaat ons hart uit.” Gea werkte jarenlang in het ziekenhuis, René in de psychiatrie. Eerst stelden ze hun woning open als logeerhuis. “We kregen toen de vraag of een paar kinderen wat langer konden blijven. Ik raakte verkocht toen ik iets later een kijkje nam bij een gezinshuis: dat wilde ik ook!”

Wat is een gezinshuis precies?

Een gezinshuis is een kleinschalige woonvorm waarbij gezinshuisouders in hun eigen huis kinderen en jongeren een liefdevol en stabiel thuis bieden. Zij wonen dus permanent bij de gezinshuisouders, die vaak ook zelf kinderen hebben. Ze draaien mee in het ritme en de leefregels van het gezin en doen mee aan gezamenlijke gezinsactiviteiten. Een belangrijk verschil met pleegzorg is dat gezinshuisouders een zorgopleiding gevolgd hebben en op professionele wijze zorg, ondersteuning en begeleiding bieden. Sommige gezinshuisouders zijn in dienst bij Zozijn, anderen zijn zelfstandig ondernemer. Zozijn ondersteunt gezinshuisouders op administratief gebied en begeleidt ze inhoudelijk met een gedragswetenschapper, coach en manager. De gezinshuizen kennen een gezamenlijk gezinshuiswerkoverleg, intervisie en daarnaast een aantal thema-avonden per jaar.

Meer informatie

Wil je meer weten over het starten van een gezinshuis? Neem dan contact met ons op via 088 575 30 00. We gaan graag met je in gesprek! 

Meer verhalen