Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Ieder mens heeft het recht om voor zichzelf op te komen


Wil je cliënten zoveel mogelijk de regie geven over hun eigen leven? Dan is het cruciaal dat ze kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen over wat hun raakt. Of het nu gaat om de dagelijkse maaltijden, nieuwbouwplannen of de manier waarop ze hun vrije tijd besteden. Coaches Jolanda, Jacqueline, Ans en Angela helpen daarbij.

Coaches medezeggenschap

Zij begeleiden de verschillende cliëntenraden binnen Zozijn. Elke coach heeft een aantal raden onder haar hoede, vertelt vakgroep coördinator Angela Steenbreker. Zelf ondersteunt ze bijvoorbeeld raden in Achterhoek/De Liemers, de cliëntenraad van de sector NAH en de centrale cliëntenraad. 

Wat de coaches doen? “Dat hangt af van wat er nodig is om de raad goed te laten functioneren. Sommige voorzitters zijn heel zelfstandig, anderen hebben een beetje hulp nodig om iedereen aan het woord te laten. De ene secretaris wil zelf in eigen woorden de notulen uitwerken, de ander laat mij vertellen wat er gezegd is en typt dat uit op een laptop.” Verder is het werk deels ook heel praktisch. De vergaderruimte regelen, een vergaderrooster opstellen. Dat gebeurt altijd in overleg met de cliënten, benadrukt Angela. “Zij bepalen en beslissen en houden de regie. Wij nemen alleen over wat de cliënten zelf niet kunnen. 

Medezeggenschap is bij de wet geregeld. Toch is er soms wat scepsis bij zorgmedewerkers. Is het niet te hoog gegrepen voor cliënten, worden ze niet gestuurd in een vooraf bepaalde richting? “Het is juist onze taak om te achterhalen wat een cliënt echt denkt en vindt,” reageert Angela. “Elke vergadering komen er essentiële opmerkingen van cliënten voorbij. Daar komt bij dat lid zijn van een cliëntenraad de eigenwaarde van cliënten vergroot. “Ze zijn vaak zo trots. En wees eerlijk: als anderen voor jou willen beslissen, gaan bij jou toch ook je nekharen overeind staan? Ieder mens heeft het recht om voor zichzelf op te komen. Als je het dan hebt over het in dialoog gaan met elkaar, is dit een van de meest pure vormen.”

Meer verhalen