Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Ik heb weer regie over mijn leven

Kim leerde dankzij Hersenz beter om te gaan met de gevolgen van haar hersenletsel

Kim Kwakernaat uit Nijmegen, moeder van een 15-jarige zoon, heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) door een hersenbloeding. Haar leven is daardoor ingrijpend veranderd. Ze volgde het behandelprogramma Hersenz bij Zozijn - Op Pad. "Dankzij Hersenz heb ik weer regie over mijn leven."

Kim Kwakernaat

Voor de 42-jarige Kim is het nu dertien jaar geleden dat ze een hersenbloeding kreeg. "Ik ben door het oog van de naald gekropen en mag van geluk spreken dat ik er nog ben. Maar de gevolgen van de hersenbloeding zijn zeer ingrijpend. Mijn zoon was op dat moment nog een peuter. Twee jaar lang heb ik zijn verzorging en opvoeding aan anderen moeten overlaten. Ik was te gevoelig voor prikkels, waardoor het niet te doen was voor mij.

"Gelukkig kon Kim na die twee jaar wel weer voor haar zoon zorgen. Maar ze wordt nog dagelijks geconfronteerd met het niet-aangeboren hersenletsel dat ze heeft als gevolg van de hersenbloeding. "Ik raak snel sterk vermoeid en ik ben heel gevoelig voor prikkels. Aan de buitenkant zie je niet dat ik hersenletsel heb. Maar de onzichtbare gevolgen zijn zo groot, dat ik niet meer kan werken en eigenlijk altijd rekening moet houden met mijn hersenletsel."

Grenzen bewaken

Kim heeft nog niet lang geleden deelgenomen aan het behandelprogramma Hersenz, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dit behandelprogramma vindt deels in een groep plaats en deels individueel thuis, met voor iedere deelnemer een eigen thuisbehandelaar. "Ik ben blij dat hieraan heb deelgenomen en ik heb er nog dagelijks plezier van. Ik kan nu veel beter mijn grenzen bewaken en ik kan makkelijker 'nee' zeggen, als ik weet dat iets niet goed voor me is. Bijvoorbeeld: voorheen bleef ik wel eens te lang op een verjaardag, terwijl het eigenlijk niet te doen was voor me. Maar ik voelde me dan bezwaard als ik weg zou gaan. Nu kan ik die keuze wel maken en ik merk ook dat mensen dat meestal ook begrijpen. Hersenletsel, en de gevolgen daarvan, wordt door veel mensen niet begrepen. Dankzij Hersenz kan ik nu ook beter omgaan met dat eventuele onbegrip."

Levenslustig


Ondanks haar hersenletsel is Kim een levenslustige vrouw. "Dat heeft me altijd door mijn tegenslagen heen geholpen. Maar het is tegelijk ook een valkuil. Daardoor ben ik vaak over mijn grenzen heen gegaan. Ik ben dan zeer prikkelbaar en krijg hoofdpijn. Dankzij Hersenz kan ik mijn grenzen nu veel beter bewaken, zonder dat ik het gevoel heb dat ik mezelf heel erg beperk."

Dat laatste is belangrijk voor Kim, want zij houdt wel van haar vrijheid. "Iemand met hersenletsel heeft veel structuur nodig. Dat helpt om in balans te blijven. In de groepsbehandeling krijg je daar handreikingen voor. Vervolgens kijk je samen met je thuisbehandelaar hoe je die zo kunt toepassen dat het bij jouw persoon en karakter past. Dat is het mooie van Hersenz." 

Bewegen en sporten is ook een onderdeel van Hersenz. "Bewegen is goed voor je, juist ook als je hersenletsel hebt. De oefeningen die we deden, helpen je om je grenzen te voelen. En dat helpt je weer in het dagelijks leven."

Niet-aangeboren hersenletsel en Hersenz


Niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) is blijvend hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Bijvoorbeeld door een herseninfarct, een ongeval of een ziekte. De gevolgen verschillen per persoon, maar kunnen zeer ingrijpend zijn voor degene met hersenletsel en diens naasten. Hersenletsel kan onder meer vermoeidheid, geheugenproblemen, prikkelgevoeligheid en gedragsverandering tot gevolg hebben.

Het succesvolle landelijke behandelprogramma Hersenz geeft mensen met hersenletsel handvatten om weer grip te krijgen op hun leven. Zozijn - Op Pad, een organisatie gespecialiseerd in NAH, biedt dit programma aan. Hersenz bestaat uit groepsbijeenkomsten en thuisbehandeling. Het wordt sinds kort vergoed door de zorgverzekering (minus het eigen risico). Iedereen met een verwijzing van de huisarts kan deelnemen. Hersenz biedt ook een module voor naasten. Kijk voor meer informatie op Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Meer verhalen