Kinderen logeren bij logeerouders
Voor ouders van een kind met een verstandelijke beperking is het fijn om af en toe ontlast te worden.Nancy en Yvette: “Heb je een beetje ruimte in je hart en je agenda? Denk dan eens na over het worden van logeerouder!”

Enthousiast vertellen zij over hun rol als logeerouder. Af en toe logeren er bij hen één of meerdere kinderen. Helga woont samen met haar gezin op een boerderij: “Ik wilde er, naast het werk op de boerderij, graag iets bij doen. Daarbij dacht ik al snel aan ‘zorgen voor iemand’ omdat ik dat graag doe.” Nancy en Yvette zijn samen logeerouders: “We hadden ruimte in huis en in onze agenda. Het is zo mooi om te zien hoe onze logé zich heeft ontwikkeld en dat we daar een steentje aan hebben mogen bijdragen.”
Een goede match is belangrijk
Bernadet: “Jesse logeert twee keer per maand bij ons. We reageerden op een oproep van Zozijn op Facebook. We wilden, naast ons werk, graag iets voor een ander betekenen. Onze oudste zoon heeft autisme dus we hadden wel de voorwaarde dat het, qua belasting, moest passen. Met de coördinator logeerouders van Zozijn gingen we in gesprek. Zij koppelde ons vervolgens aan Jesse, ook een jongen met autisme. Met een hele goede match als gevolg. Want de logeerpartijtjes leveren hem én ons veel gezelligheid op!”
Begeleiding
De jongen die regelmatig bij Nancy en Yvette logeert heeft eveneens autisme. Nancy: “Hier hadden we geen ervaring mee. Maar we lazen er veel over en we kregen begeleiding van Zozijn zodat we handvatten hadden om goed met onze logé om te kunnen gaan. Zo bouwden we het logeren in het begin langzaam op. Nu voelt hij zich heel vertrouwd bij ons thuis en is hij geen gast meer.” Bernadet: “Ook nu nog begeleidt de coördinator van Zozijn ons. We kunnen altijd voor vragen bij haar terecht. En uiteraard onderhouden we een goed contact met de ouders van Jesse. Voor hen is het fijn dat ze af en toe ontlast worden.”
Mooi samenspel
Bij Helga en haar gezin logeren al tien jaar afwisselend meerdere kinderen op de boerderij. Sommige hebben een lichamelijke en een verstandelijke beperking. “De logés draaien mee in ons gezin. Zo leren we van elkaar. Dat is zo’n mooi samenspel! Als je het leuk vindt om voor kinderen te zorgen dan kun je er eens over nadenken logeerouder te zijn. Bernadet vult aan: “Doe het gewoon! Het voegt heel veel toe en, niet onbelangrijk, het brengt geen administratieve rompslomp met zich mee!” Ook is hiervoor geen beroepsgerichte opleiding nodig.
Meer informatie?
Over wat het betekent om logeerouder te zijn? Neem dan contact met ons op en vraag naar één van onze coördinatoren logeerouders van Kind & Jeugd.