Niels behoudt baan dankzij Hersenz en betrokken werkgever
De inzichten en kennis die ik heb opgedaan bij Hersenz, zijn heel waardevol voor me.Niels Eskes heeft sinds zijn jeugd niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daardoor dreigde hij op een gegeven moment vast te lopen op zijn werk. Dankzij behandelprogramma Hersenz, en een betrokken werkgever, werd dat voorkomen.

Niels (41) werd op zijn twaalfde aangereden, met blijvend hersenletsel als gevolg. Hij revalideerde, ging terug naar school, maar moest uiteindelijk toch de overstap maken naar speciaal onderwijs. Hij had meerdere banen in de logistiek. Sinds 2016 werkt hij als medewerker voorraadbeheer in het centraal magazijn van bouwtechnische groothandel Dozon. Maar door problemen als gevolg van zijn hersenletsel raakte hij zijn baan daar bijna kwijt.
Niels vertelt: "Door mijn hersenletsel werd ik impulsiever. Dat uitte zich al in mijn jeugd. Leeftijdgenoten konden me makkelijk opporren om gekke dingen te doen. Daardoor liep ik meerdere keren vast in mijn leven.
Ook begon ik met overmatig drinken. Tot ik op een keer, met te veel alcohol op, met de auto in de sloot belandde. Dat was een keerpunt in mijn leven. Ik besloot te stoppen met drinken, wat lukte."
Problemen door kort lontje
Enkele jaren geleden begonnen zich op het werk problemen voor te doen met Niels. Rick Witteveen, operationeel directeur bij Dozon: "Niels heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en heeft de neiging om te veel hooi op zijn vork te nemen. Maar liep het niet zoals hij graag wil? Dan kreeg hij een kort lontje. Dat leidde tot problemen met collega's en leidinggevende. Op een gegeven moment liep dat zo hoog op, dat de grens was bereikt en hij een voorstel kreeg: óf het probleem aanpakken óf op zoek naar werk elders."
Maar dat laatste wilde Rick graag voorkomen. Ook omdat hij wist van Niels' hersenletsel. "Niels is een goede werknemer, die je niet graag kwijtraakt. Daarnaast voelde ik me persoonlijk betrokken en maakte ik me zorgen over zijn toekomst als hij ontslagen zou worden. Daarom wilde ik graag naar een oplossing zoeken."

Oefeningen om milder te reageren
Niels kaartte zijn problemen op het werk aan bij zijn ambulant begeleider. Die stelde voor om behandelprogramma Hersenz te gaan volgen, om te leren omgaan met zijn hersenletsel.
"Dat gaf mij perspectief en haalde veel spanning weg. Gelukkig heeft Hersenz me gebracht waarop ik hoopte. Dat komt doordat het programma je meer inzicht geeft in hersenletsel en de gevolgen daarvan. Daarnaast heb ik veel oefeningen gedaan die ervoor zorgden dat ik mezelf minder snel overvraag, milder reageer op anderen, en minder impulsief ben."
Een zichtbare verandering
Rick bleef tijdens het behandeltraject betrokken bij Niels. "Hij hield me op de hoogte en ik was aanwezig bij een aantal evaluatiegesprekken met zijn behandelaar. Tijdens het traject heb ik Niels echt zien veranderen. Daardoor kregen wij beiden weer perspectief, zodat hij hier kon blijven werken. En zelfs kon groeien en meer uitdagingen aan kan. Zo zet Niels zijn kwaliteiten nu ook in bij verschillende interne projecten."
Waardevolle inzichten en kennis
Terugblikkend zegt Niels: "Ik heb al jarenlang hersenletsel. Maar eigenlijk wist ik hier niks over. De inzichten en kennis die ik heb opgedaan bij Hersenz, zijn heel waardevol voor me. Ook mijn vriendin snapt het nu beter. Ik ben blij dat Hersenz heb gevolgd."