Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Joey werkt aan zelfstandigheid bij trainingshuis Op Pad

"Training is voor mij een ontdekkingstocht"

Joey van Dijk (27) liep vier jaar geleden hersenletsel op. Zijn grote wens is zelfstandig te kunnen wonen en zelf voor zijn inkomen te zorgen. Daar werkt hij aan in het trainingshuis van Zozijn - Op Pad in Doetinchem. Hij is enorm gemotiveerd en komt iedere keer weer een stap verder. "Ik heb hier al veel geleerd en ik voel dat er nog meer in zit. Dat wil ik ook graag."

Joey van Dijk in keuken

Joey komt van heel ver. Vier jaar geleden kreeg hij een ernstig auto-ongeval. "Ik had een zwaar hoofdtrauma en had zo'n beetje alle botten gebroken die je maar breken kan. De eerste tijd heb ik in coma gelegen. Toen ik daaruit bijkwam, was ik verlamd vanaf mijn nek. Tegen de verwachting van de artsen in herstelde dat. In de voorbije jaren kon ik lichamelijk steeds wat meer en er is nog steeds vooruitgang. Ik heb nog een tijdje in een rolstoel gezeten, maar kan nu weer volledig bewegen. Wel moet de spierkracht nog verder terugkomen."

Blijvende gevolgen die hem nog nu beperken

Toch heeft Joey wel degelijk blijvende gevolgen van zijn hersenletsel. "Ik heb geheugenproblemen, moeite met plannen, veel dingen gaan mij moeilijk af en zijn erg vermoeiend voor me, ik ken geen hongergevoel waardoor ik zomaar kan vergeten om te eten, en ik voel temperatuur niet", illustreert hij met enkele voorbeelden.

Zijn wilskracht heeft hem gebracht waar hij nu is en hij is ervan overtuigd dat er nog meer in zit. Zo wil hij graag zijn werk weer oppakken, omdat het vak hem wel honderd procent is bijgebleven. "Ik deed onder meer techniek bij evenementen. Denk daarbij aan geluid, licht en special effects. Dat doe ik inmiddels weer hobbymatig en het blijkt dat ik dit nog beter kan door nieuwe gedachten. En het wonderlijke is: ik kan tegen de prikkels van een muziekevenement. Iets wat je bij iemand met hersenletsel niet zou verwachten."

Trainen om zelfstandig te wonen

Joey woonde tot voor kort bij zijn ouders en kreeg na zijn hersenletsel ambulante begeleiding van Op Pad. "Mijn begeleider zag mijn ambities en mijn mogelijkheden. Ze wist dat ik graag zelfstandig wilde wonen. Daarom attendeerde ze mij op het trainingshuis. Ik was meteen enthousiast." Samen met zijn trainers stelde Joey voor zichzelf doelen. "Dat zijn er best veel en ze gaan breed. Maar we zijn klein begonnen, met praktische dingen. Zoals afwassen en mijn bed opmaken. En later bijvoorbeeld koken en boodschappen doen. Dat kon ik eerst niet en nu wel. En zo komt er steeds meer bij. Ik ervaar training als een grote ontdekkingstocht: wat zijn mijn mogelijkheden en wat kan ik allemaal nog leren?"

Joey van Dijk op trap

Zelf ervaren wat bij mij past

Joey is erg te spreken over de manier waarop hij de training krijgt. "Er wordt niet tegen me gezegd: 'zo moet je het doen'. Maar wel: 'zo kun je het doen'. En dan krijg ik van mijn trainers ook nog eens meerdere manieren aangereikt. Zodat ik zelf kan ervaren welke manier het beste bij mij past. Want dat is voor iedereen met hersenletsel weer anders. Ik krijg alle ruimte om daar mijn weg in te zoeken en dat vind ik fijn."

Niet altijd even gemakkelijk

Joey leert in het trainingshuis niet alleen praktische zaken. "Net als voor veel andere mensen met hersenletsel zijn structuur en een goede energieverdeling voor mij erg belangrijk. Structuur helpt mij om mijn leven op de rit te houden. Een goede energieverdeling helpt mij om aan het eind van de dag niet dodelijk vermoeid te zijn. Ook dat leer ik in het trainingshuis." Trainen is niet altijd even gemakkelijk en vraagt doorzettingsvermogen. "Maar ik ben enorm gemotiveerd", zegt Joey stellig. "Want ik wil ontzettend graag zelfstandig kunnen wonen en voor mezelf kunnen zorgen."

Iets voor jou?

Heb je hersenletsel opgelopen en moet je opnieuw bepaalde vaardigheden leren om zelfstandig te kunnen wonen? Neem dan contact op met Zozijn Op Pad via zorgloket@zozijn.nl of 088 575 30 00. 

Lees meer over het trainingshuis
.

Meer verhalen