Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Van passie naar vrijwilligerswerk

"Ik vind het geweldig! Voorlezen is echt mijn talent"

Wanneer Nathalie Nijboer begint met voorlezen, wordt het muisstil. Sommige cliënten hangen aan haar lippen, terwijl andere cliënten rustig verder gaan met hun puzzel of lego. Ieder geniet op zijn of haar eigen manier van de voorleesmomenten.

Nathalie Nijboer

Wanneer Nathalie Nijboer begint met voorlezen, wordt het muisstil. Sommige cliënten hangen aan haar lippen, terwijl andere cliënten rustig verder gaan met hun puzzel of lego. Ieder geniet op zijn of haar eigen manier van de voorleesmomenten.

Nathalie is vrijwilligster op dagbestedingslocatie de Lockhorst in Didam. Vier keer per week leest zij cliënten voor. “Ik vind het geweldig! Voorlezen is echt mijn talent. In de eerste weken dat ik dit deed, kreeg ik veel complimenten en vaak te horen dat ik het zo goed doe. Dat komt omdat ik zelf erg van lezen hou en mij ook echt inleef in het verhaal. Daardoor neem ik mijn luisteraars mee. Dat zie ik aan hun reacties en gezichtsuitdrukkingen, bijvoorbeeld wanneer het spannend wordt.”

Iedere groep zijn eigen boek

De boeken die Nathalie voorleest, zoekt zij zelf uit en bespreekt ze vervolgens met de begeleiding. “De ene groep houdt van spannend, dan lees ik bijvoorbeeld ‘De Griezelbus’ van Paul van Loon voor. De andere groep houdt meer van een avonturenverhaal en lees ik het boek Oplilopie van Clinty Thuijls voor. De keuzes van boeken pas ik daarop aan.”

Niet achter de geraniums

Nathalie doet al ruim 3 jaar vrijwilligerswerk. Eerst als gastvrouw in het Rijnstate ziekenhuis en sinds 2021 als vrijwilligster bij Zozijn. “Tijdens mijn geboorte heb ik zuurstofgebrek gehad. Hierdoor heb ik moeite met structuur aanbrengen, overzicht houden en meerdere dingen tegelijk doen. Daarom krijg ik zelf ook hulp met ambulante begeleiding van Zozijn. Ik werkte in administratieve functies, dat vond ik leuk maar ik moest altijd wel op mijn tenen lopen. Daardoor kreeg ik een zware burn-out en ben ik uiteindelijk in 2017 afgekeurd.”

“Ik wil echter niet achter de spreekwoordelijke geraniums zitten. Dat is niets voor mij. Ondanks dat ik geen betaald werk meer kan doen, kan en wil ik me toch graag nuttig maken en van betekenis zijn. Ik ben hierover met mijn ambulant begeleider in gesprek gegaan. Omdat lezen mijn passie is, leek het mij leuk om voor te lezen. Via haar ben ik bij de dagbesteding de Lockhorst terecht gekomen. Cliënten zijn iedere keer blij om mij te zien en genieten wanneer ik voorlees. Dat geeft mij veel voldoening en positieve energie.”

Doen waar je plezier in hebt

“Ik kan iedereen vrijwilligerswerk met mensen met een verstandelijke beperking aanraden. Ga gewoon eens met iemand van een dagbestedingslocatie praten. Waar hebben zij behoefte aan en wat heb jij te bieden? Ga vooral iets doen waar je plezier in hebt. Dat geeft je nieuwe energie!”.

Meer weten over vrijwilligerswerk bij Zozijn?

Lijkt het je leuk om net als Nathalie vrijwilligerswerk te doen op een dagbestedingslocatie? Er zijn volop mogelijkheden en er is altijd iets te doen wat bij jouw interesses en talenten aansluit. Kijk op de website welke locaties we allemaal hebben. Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kun je terecht op het vrijwilligersdeel van onze website.

Meer verhalen