Vrijwilliger Kirsten op pad met één of meer jongvolwassen cliënten
Ik leer ook van de cliënten, zoals dat geluk juist in de kleine dingen zitKirsten Braamhaar (27) woont in Arnhem en is al 5,5 jaar vrijwilliger voor Zozijn bij twee woningen aan de Charles Rochussenstraat in Deventer. Daarover vertelt ze graag.

Waarom ben je vrijwilliger?
Als baby nam mijn moeder mij al in de Maxi-Cosi mee naar haar werk. Een woning voor oudere mannen met een verstandelijke beperking: ‘mijn elf opa’s’. Hierdoor heb ik al van jongs af aan affiniteit met deze doelgroep. Het werd officieel vrijwilligerswerk toen ik ergotherapie ging studeren en extra ervaring wilde opdoen. Gemiddeld ga ik eens per maand op pad met één of meerdere jongvolwassen cliënten. Naar de bioscoop of de stad in bijvoorbeeld. Dingen die ik ook graag doe, maar de cliënten niet op eigen houtje kunnen doen en waar de begeleiding de mogelijkheid niet voor heeft. Ik vind het fijn dat ik met zo iets simpels als mijn tijd iets leuks kan bieden. Ik merk dat onze uitjes belangrijk zijn voor de cliënten, er wordt echt naar uit gekeken. Door het coronavirus ligt het normale vrijwilligerswerk even helemaal stil. Gelukkig kan ik wekelijks even met ze beeldbellen om gezellig de dag door te nemen.
Wat levert het vrijwilligerswerk je op?
Ik had niet verwacht dat ik er zelf zoveel voor terug zou krijgen. Ik merk dat ik ook zelf leer van de cliënten, zoals dat geluk juist in de kleine dingen zit. Nu we in quarantaine zitten hoor je dat mensen het kleine meer gaan waarderen. De cliënten doen dat altijd al. Even samen een wandeling maken. Een nieuwe poster op hun kamer. Lekker eten. Daardoor ga ik zelf het leven ook meer waarderen.
Heb je nog tips voor andere vrijwilligers?
Ga naast je eigen vrijwilligerswerk ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Soms vinden mensen het contact met mensen met een beperking spannend. Door jouw mooie verhalen te vertellen, haal je deze drempel weg. Zelf heb ik twee meiden met het syndroom van Down uitgenodigd om samen met hun ouders een hoorcollege te geven op mijn werk op de HAN. Eén van hen zei tegen de zaal vol studenten: ik zoek een vrijwilliger en als het je wat lijkt dan meld je je maar. Twee studentes zijn later op de groep komen kennismaken en zijn nu gekoppeld aan cliënten.
Wil jij ook iets betekenen?
We zoeken altijd vrijwilligers die, groot of klein, iets willen bijdragen aan de zorg voor onze cliënten. Benieuwd wat je zoal bij ons kunt doen als vrijwilliger? Kijk dan eens bij onze vrijwilligersvacatures of bekijk de verhalen van andere vrijwilligers.
Meer weten?
Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Marjolijn Ober: m.ober@zozijn.nl of 088 – 5753963.