Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Vrijwilliger Roely bouwt bruggen tussen cliënten en de inwoners van Zelhem

Als cliënten genieten, dan doe ik het ook

Roely Nimberg (76) en haar man bellen dagelijks met Jonny om te praten over zijn werkdag of de politiek. Als het weer kan gaan ze lekker fietsen en samen voetbal kijken op tv.

Vrijwilliger Roely en en cliënt Jonny

Waarom ben je vrijwilliger?

Eigenlijk ben ik er bij toeval ingerold. Een plaatselijke huisarts was voorzitter van Stichting Noodhulp Zelhem en zocht iemand die het contact kon verbeteren tussen cliënten van Zozijn en andere dorpsbewoners van Zelhem. Daar was ik enthousiast over, want met elkaar vormen we tenslotte de samenleving. 

Ik heb toen samen met iemand anders het project Sociaal Netwerk Zelhem Staat Open gestart. We hebben brieven geschreven naar kerken, verenigingen en organisaties om vrijwilligers te werven die activiteiten willen ondernemen met de cliënten van Zozijn. Binnen no time waren er leuke contacten met de sjoelclub, zondagmiddagsoos, fietsclub, zwemclub enzovoort. Er is zelfs een tijd geweest dat cliënten eens in de twee weken op maandagavond naar de kroeg gingen!

Bruggenbouwer

In deze rol als bruggenbouwer heb ik de cliënten natuurlijk goed leren kennen. Tot maart vorig jaar fietsten mijn man en ik elke week met Jonny en Rosanne. Daarna dronken we gezellig koffie bij ons thuis of in de tuin. Momenteel houden we contact met elkaar via de telefoon en videobellen. Met Jonny bellen mijn man en ik elke dag; even kletsen over zijn werkdag of de politiek. En als het weer kan, komt hij weer voetbalwedstrijden van Ajax of het Nederlands Elftal kijken. 

Wat levert het vrijwilligerswerk je op?

Heel veel plezier. Als cliënten genieten, dan doe ik het ook. Het is fijn om op een gelijkwaardige manier met ze over gewone dingen te praten, zodat cliënten ervaren dat ze ertoe doen. Ik probeer onze gesprekken altijd inhoud te geven en serieus in te gaan op de onderwerpen die ze aansnijden. Van verliefdheid tot hoe het met hun ouders gaat. Toen Jonny zijn vader verloor, kwam hij heel verdrietig bij ons thuis. Ik had een mooi gedicht voor hem opgeschreven, waar hij heel blij mee was. Dat zijn mooie dingen. 

Heb je nog tips voor andere vrijwilligers?

Ik denk dat het enthousiasme echt van binnenuit moet komen. Het moet in je genen zitten. Anders kost het je energie in plaats van dat het je energie oplevert. Het contact met Jonny en Rosanne maakt onderdeel uit van ons dagelijkse leven. En het contact met de begeleiding van Zozijn is trouwens ook fantastisch. Dat helpt ook om hier met veel plezier vrijwilliger te zijn. Zozijn is een mooie organisatie, waar ook ik graag mijn steentje aan bijdraag. Hier is iedereen gelijk, elke glimlach telt!

Wil jij ook iets betekenen?

We zoeken altijd vrijwilligers die, groot of klein, iets willen bijdragen aan het leven van onze cliënten. Benieuwd wat je zoal bij ons kunt doen als vrijwilliger? Kijk dan eens bij onze vrijwilligersvacatures of bekijk de verhalen van andere vrijwilligers.

Ben jij vrijwilliger en wil je jouw verhaal doen?

Neem contact op met Marjolijn Ober via m.ober@zozijn.nl of 06 52 76 60 92.

Meer verhalen