Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Vrijwilliger Tonny klust bij Buitenkans in Breedenbroek

Ik heb geen zorgachtergrond, maar wat ik wel kan is klussen.

Tonnie Hermsen (71) uit Azewijn klust als vrijwilliger bij zorgboerderij Buitenkans in Breedenbroek. Samen met zijn buurman Theo van Rossum is hij elke donderdag druk bezig om allerlei bouwkundige klussen uit te voeren.

Vrijwilligers Tonnie en Theo

Waarom ben je vrijwilliger?

Dat is zo gegroeid. Mijn vrouw en ik stoken de houtkachel vaak op en we werden getipt dat je brandhout kon kopen bij de zorgboerderij. Eenmaal daar ging er een wereld voor me open. Een fijne sfeer, mooie locatie en leuke mensen. Ik mocht altijd terugkomen voor meer brandhout, zeiden ze. Maar, dan wil ik ook iets terugdoen. Ik heb geen zorgachtergrond, maar wat ik wel kan is klussen. En klussen lagen er genoeg, dat had ik al gezien. Eén klus werden er meer en inmiddels kom ik elke donderdag, samen met mijn buurman Theo van Rossum. Hij is ook gepensioneerd en werd nieuwsgierig door mijn enthousiaste verhalen over de zorgboerderij Samen pakken we alle bouwkundige klussen op: straatwerk, timmerwerk, reparaties, afrastering plaatsen rond de geitenwei, een hok bouwen voor hangbuikzwijntje Bel. Wat er maar moet gebeuren. Ze noemen ons ook wel Buurman & Buurman.

Wat levert het vrijwilligerswerk je op?

Theo en ik werken niet direct met de cliënten, maar we gaan normaal gesproken wel gezellig samen koffiedrinken. Lekker dollen. We zijn er om te werken, maar het moet ook vrolijk zijn. Voor mij en Theo is het vrijwilligerswerk een manier om lekker bezig te zijn. Ik heb genoeg te doen thuis, maar de donderdag is voor de boerderij. Die zeggen we nooit af. Het is fijn om iets te kunnen bijdragen. We maken het werk voor de mensen daar gemakkelijker en besparen ze hoge kosten, want we halen onze materialen overal vandaan.

Heb je nog tips voor andere vrijwilligers?

Kijk of je werk ziet liggen. Je kunt vaak meer voor iemand betekenen dan je denkt. Als ik zelf niet had aangeboden om te komen klussen, dan had ik hier nu niet gelopen. Een ander is weer goed met computers of met tuinieren. Tijdens de coronatijd zaten alle cliënten thuis, maar het werk op de boerderij houdt nooit op, dus hebben we zelf aangeboden te komen helpen. Mensen vragen er niet altijd om, dus bied je aan!

Wil jij ook iets betekenen?

We zoeken altijd vrijwilligers die, groot of klein, iets willen bijdragen aan het leven van onze cliënten. Benieuwd wat je zoal bij ons kunt doen als vrijwilliger? Kijk dan eens bij onze vrijwilligersvacatures of bekijk de verhalen van andere vrijwilligers.

Meer weten?

Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Marjolijn Ober: m.ober@zozijn.nl of 088 – 575 39 63.

Meer verhalen