Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Ingang woningen Ballochilaan Lochem

François Ballochilaan - wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Zelfstandig wonen met soms begeleiding 

Als je graag zelfstandig wilt wonen, maar op specifieke momenten toch ondersteuning nodig hebt, kun je terecht op de François Ballochilaan. Je hebt hier je eigen appartement met een zitkamer, slaapkamer, keuken en douche/toiletruimte.

De woonlocatie aan de François Ballochilaan in Lochem is een pand met twee verdiepingen en onderdeel van een appartementencomplex van een woningbouwvereniging. Het pand staat buiten het centrum van Lochem (op loopafstand bereikbaar) in een rustige straat met parkeergelegenheid naast het pand. De bovenverdieping is zowel met de trap als met de lift te bereiken.

Wie wonen hier?

Hier wonen volwassen cliënten, met een mix van zorgvragen. Naast de verstandelijke beperking kan er sprake zijn van (enige) psychiatrische problematiek. Ondersteuning en begeleiding is gericht op het stimuleren van eigen regie, zelfstandigheid en zelfredzaamheid, met hulp en zo nodig overname afgestemd op de individuele mogelijkheden van de cliënt. Dit geldt in de volle breedte van het dagelijks leven: ADL, huishouden, dagbesteding/werk, persoonlijk leven en de keuzes daarin. Cliënten hebben beperkt fysieke en ADL-ondersteuning nodig.

13 bewoners

Aan de Ballochilaan wonen 13 bewoners. Elke bewoner heeft in de beschikking over een zitkamer (met ingebouwd keukenblok), een slaapkamer en een badkamer. Bij één appartement is er sprake van een zit/slaapkamer. Verder is er een gemeenschappelijke tuin (geen eigen tuin of balkon). Op de benedenverdieping bevindt zich het Praothuus: een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. Hier kunnen bewoners gezellig samen eten of koffie/thee drinken of andere gezamenlijke sociale activiteiten doen.

Begeleid zelfstandig wonen

Het betreft hier “begeleid zelfstandig wonen”: van bewoners wordt verwacht dat zij enige mate van zelfstandigheid en zelfredzaamheid bezitten of deze kunnen ontwikkelen. Alle bewoners volgen externe dagbesteding of werken gedetacheerd. Tussen 9.30 en 15.30 uur is er op doordeweekse dagen geen ondersteuning aanwezig in het pand: iedereen moet zich dus in die tussenliggende uren zelf kunnen redden (bijvoorbeeld op vrije dagen). Contactmomenten vinden zoveel mogelijk plaats op het appartement van de bewoner zelf.

In de nacht (tussen 23.00-07.00 uur) is er een slapende wacht: één medewerker is op de woning en wordt zo nodig gebeld door bewoners zelf.

Leefklimaat

Er is geen onderscheid in leefklimaat tussen de begane grond en eerste verdieping. Het team werkt in zijn geheel op beide verdiepingen. Een aantal dagen per week wordt er vers gekookt. Het menu wordt mede samengesteld met de bewoners en zij kunnen meehelpen bij de kookactiviteit. Er bestaat de mogelijkheid voor cliënten van buiten (bijvoorbeeld mensen die ambulante begeleiding krijgen) om op aanvraag af en toe langs te komen voor koffiedrinken of om mee te eten. 

Alle appartementen zijn aangesloten op een alarmsysteem.

Ondersteuning als nodig

De begeleiding op de François Ballochilaan is gericht op begeleid zelfstandig wonen. De momenten van ondersteuning komen voort uit het individuele zorgplan.

Voorziening en omgeving

Het appartementencomplex aan De Ballochilaan bestaat uit twee delen. Eén deel is door Zozijn in gebruik, het andere door particulieren.  De centrale hal delen we samen met onze buren.  Hier bevinden zich ook de lift en de brievenbussen.
De François Ballochilaan ligt in de gerenoveerde wijk Zuiderenk, op loopafstand van het gezellige centrum van Lochem. Op slechts 5 minuten lopen vind je een supermarkt.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

  • Tuin en terras woningen Ballochilaan Lochem
  • Keuken en eettafel woningen Ballochilaan Lochem
  • Keuken en eettafel woningen Ballochilaan Lochem
  • Woonkamer woningen Ballochilaan Lochem