Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
De Korenmolen buiten breed

De Korenmolen - Sterrenboslaan 8 en 10 - Wilp


Welkom op De Korenmolen

De Korenmolen aan de Sterrenboslaan 8 en 10 is een woning voor mensen met een verstandelijke beperking die intensieve begeleiding nodig hebben. De Korenmolen is een van de woningen op landgoed De Lathmer in Wilp.

Wie wonen er op De Korenmolen?

Op De Korenmolen wonen veertien mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Op huisnummer 8 wonen acht bewoners en op nummer 10 een groep met zes bewoners. Bewoners hebben intensieve, veelal individuele begeleiding nodig. Voor een aantal bewoners geldt dat zij individuele begeleiding krijgen van twee of drie begeleiders.

Bewoners op huisnummer 8 zijn tussen de dertig en zestig jaar. Ian Obdeijn, coördinerend ondersteuner op De Korenmolen, omschrijft het zo: “Bewoners zijn gebaat bij, zoals ik het vaak omschrijf, ‘ondertiteling in de communicatie.’ Dat kan zijn in de communicatie met medebewoners, maar ook met begeleiders. Naast een verstandelijke beperking, hebben veel cliënten ook verschillende soorten psychiatrische problemen, zoals angst of hechtingstoornissen. Dit kan zich uiten in agressie. Veiligheid en structuur zijn daarom belangrijk. Vaste gezichten en dagprogramma’s helpen hierbij.”

De Korenmolen ingang
De Korenmolen buitenaanzicht

Op Sterrenboslaan 10 wonen zes jongvolwassenen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Deze bewoners hebben een matige tot licht verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek als autisme, hechtingsproblematiek, dwanghandelingen, automutilatie en een disharmonisch profiel. Er is een apart appartement ingericht voor een bewoner die intensieve begeleiding van meerdere medewerkers per dienst ontvangt.

Elke cliënt is uniek en heeft zijn eigen individuele dagprogramma. Er wordt gekeken naar wat een bewoner aankan. Van daaruit doen we activiteiten. We werken samen met de cliënt aan doelen om de zelfstandigheid te bevorderen. Een aantal cliënten krijgt extra begeleiding, omdat de zorgvragen nog zo complex zijn dat de cliënt dat nu nog nodig heeft.

Wie werken er op De Korenmolen?

Op De Korenmolen werkt een hecht, divers en gezellig team van ongeveer achttien collega’s. Per dienst zijn er vijf collega’s aanwezig. Dat betekent per dag tien collega’s, exclusief een collega voor de nachtdienst.

Er werken op De Korenmolen meer mannen dan vrouwen. De verhouding is ongeveer 80/20. Veiligheid en vertrouwen staan hoog in het vaandel. Leden van het team geven elkaar feedback en reflecteren op hun eigen functioneren. Daarbij stelt het team zich kwetsbaar op. Zit een begeleider bijvoorbeeld niet zo goed in zijn vel? Dat heeft direct zijn weerslag op de bewoners van De Korenmolen. Medewerkers op De Korenmolen hebben over het algemeen wat meer levenservaring en staan stevig in hun schoenen.

De Korenmolen met zonnedoeken
De Korenmolen met transportkar

Hoe ziet een dag op De Korenmolen eruit?

Ian vertelt: “Als we de dag starten, beginnen we met het lezen van de rapportage. Nee, beter nog, we zetten eerst een bak koffie en begroeten de bewoners die al wakker zijn. Nadat we weten hoe de avond en nacht zijn verlopen, maken we de andere bewoners wakker. De meeste bewoners douchen zelfstandig en maken zich klaar voor de dag, een aantal help je met spullen klaarleggen of met het wassen zelf. Zo’n beetje de helft van de bewoners maakt zelf een lekker ontbijtje klaar, de andere helft wordt daarbij begeleid door ons. 

Elke bewoner heeft zijn of haar eigen dagprogramma. De meeste bewoners gaan naar een dagbestedingslocatie op De Lathmer. De bewoners die daar niet naartoe gaan, doen activiteiten op of vanuit de woning. Activiteiten zoals pakketjes rondbrengen op De Lathmer, een stukje fietsen, een spelletje spelen, sporten, bewegen, creatieve activiteiten, samen koffie drinken, zowel op de eigen kamer als in de woonkamer of soms samen YouTube of Netflix kijken. 

Na de dagbesteding vinden veel bewoners het fijn om even een rustmoment te hebben op de eigen kamer. Daarna gaan we vaak nog even naar buiten, waarna we gaan eten. Op huisnummer 8 eet een klein groepje bewoners samen, de meesten geven de voorkeur aan eten op de eigen kamer. Op huisnummer 10 eten bewoners gezamenlijk. In de avond gaan we vaak ook nog even naar buiten en kijken we onder begeleiding of individueel tv. Daarna maakt een aantal bewoners zichzelf klaar voor de nacht en een aantal wordt daarin begeleid. 

Op De Korenmolen is elke nacht een medewerker aanwezig. Hij of zij begeleidt bewoners aan de Sterrenboslaan die dat nodig hebben, gedurende de nacht. De aanwezige medewerker in de nacht staat in verbinding met de centrale nachtdienst in Wilp.

De Korenmolen met houten omheining
De Korenmolen buiten met grasveld

Hoe ziet De Korenmolen er van binnen uit?

Beide huisnummers hebben een gezamenlijke woonkamer, een eetkamer, een lange gang met toegang tot acht appartementen en een gezamenlijk terras. De appartementen hebben een eigen badkamer, een woon- zitkamer en een slaapkamer. Alle bewoners hebben de beschikking over een inbouwkast (in de hal). Op Sterrenboslaan 10 is een apart appartement ingericht voor een bewoner die intensieve begeleiding van meerdere medewerkers per dienst ontvangt.

Klik op de foto en verschuif je muis om in ons huis rond te kijken!

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt ons bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om bewoners van De Korenmolen zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruiken we zorgprogramma Terts (bij intensieve begeleidingsvragen).

Lees meer over de zorgprogramma’s van Zozijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

  • De Korenmolen buitenaanzicht