Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

De Post - wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Welkom op De Post, een thuis voor twintig bewoners met een matig tot ernstig verstandelijke beperking in de leeftijd van 50 jaar en ouder. De Post heeft twee huisnummers, Veld & Weide 19 en 21, met elk een eigen voordeur, woonkamer, keuken en ruime tuin. Huiselijkheid en gezelligheid staan voorop bij De Post.

Wie wonen er op De Post?

Op De Post wonen twintig bewoners, zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 50 jaar en ouder. Alle bewoners hebben lichamelijke verzorging nodig en krijgen ondersteuning bij de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). De ontwikkelingsleeftijd verschilt van persoon tot persoon. Deze varieert tussen 0,5 en 5 jaar. Ook de manier van communiceren verschilt. Daar waar de een gesproken taal begrijpt, maakt de ander gebruik van picto’s en/of kan zelf niet praten. Meer dan de helft van de bewoners maakt gebruik van een rolstoel of rollator. Meerdere bewoners hebben (beginnende) dementie en een aantal het syndroom van Down.

Wie werken er op De Post?

Op De Post werkt een divers team ondersteuners. Hoewel er twee subteams zijn (per huisnummer) werken collega’s geregeld op beide huisnummers. Ondersteuners zijn vaste maatjes voor een aantal bewoners. In het team zijn zowel ondersteuners werkzaam die aan het begin van hun carrière staan als ondersteuners met jarenlange ervaring. Het team werkt nauw met elkaar samen en leert dagelijks van elkaar. Leonie Buwalda, coördinerend ondersteuner op De Post: ‘Het team van De Post is hecht. We werken hard, maar hebben het ook gezellig samen. Er is aandacht voor elkaar. Als er iets is, kunnen we bij elkaar terecht. Dat vind ik heel prettig werken.’

Hoe ziet De Post eruit?

De Post is een woning waar bewoners, zo mogelijk, tot aan het einde van hun leven kunnen blijven wonen. Per huisnummer hebben de tien bewoners de beschikking over een ruime individuele slaapkamer en een gedeelde badkamer (per 2 bewoners). Zowel Veld & Weide 19 als 21 hebben een eigen huiskamer, keuken, en een grote tuin, die grenst aan het groen van Kinderboerderij de Beukenweide op De Lathmer.

Hoe ziet een dag op De Post eruit?

Om 7.00 uur worden de eerste bewoners gewekt. Ondersteuners helpen met douchen en aankleden. De meeste bewoners schuiven gezellig aan bij het ontbijt. Een enkeling kiest ervoor om op zijn/haar eigen kamer te ontbijten.
Na het ontbijt is er voor elke bewoner dagbesteding op maat. De een krijgt dagbesteding op de woning, de ander vanuit de woning of in een dagbestedingslocatie bij Zozijn. Als iedereen ’s middags weer thuis is en er wat gegeten en gedronken is, hebben bewoners een ontspanningsmoment. Dat vullen zij naar eigen wens in. Langzaamaan wordt het dan tijd voor het avondeten. Ook nu eten de meeste bewoners aan de grote tafel in de woonkamers.

’s Avonds is er vaak nog tijd voor een lekkere wandeling, een kopje koffie of een spelletje. In het weekend gaat een aantal bewoners, met een vrijwilliger naar De Gasterij. Bewoners doen graag mee aan activiteiten die op De Lathmer worden georganiseerd. Van kermis tot zomerfeest en van ontspanningsavond tot bingo, veel bewoners van De Post zijn er te vinden. Ook is het een feestje als de kapper aan huis komt. Omdat De Post naast kinderboerderij de Beukenweide gelegen is, zijn de dieren vaak in het zicht en komt er geregeld eentje op bezoek.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper.
Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken vanuit o.a. de zorgprogramma’s. Meer informatie over deze zorgprogramma’s van Zozijn lees je hier.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Veld en Weide 19-21
7384 AX Wilp
manager Michelle Lammers
Soort locatie