Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Veld en Weide 15 en 17 Den Hazelenberg breed buiten

Den Hazelenberg - wonen voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking


Welkom op Den Hazelenberg, een thuis voor twee groepen van tien bewoners met een ernstig verstandelijke beperking. Den Hazelenberg is een geschakelde woning met twee huisnummers, Veld en Weide 15 en 17.

Wie wonen er op Den Hazelenberg?

Op Veld en Weide 15 wonen tien bewoners van ongeveer 30 jaar tot 60 jaar, zowel mannen als vrouwen. Een aantal van hen is mobiel en een aantal heeft hulpmiddelen nodig voor hun mobiliteit. De zorg die we bieden aan bewoners op Den Hazelenberg verschilt per bewoner. Sommige bewoners zijn voor bijna alles afhankelijk van de ondersteuners en begeleiders. Anderen kunnen vanuit gedeeltelijke zelfstandigheid zich bijvoorbeeld zelf douchen, al dan niet begeleid door een ondersteuner die aanwijzingen geeft. Een aantal bewoners kan praten en een deel van de bewoners kan communiceren met woorden, klanken en/of ondersteund met picto's.

Den Hazelenberg bewoner in zweefmolen

Den Hazelenberg is een gezellige woning. Bewoners die dat kunnen, haken, breien of maken bijvoorbeeld legpuzzels. Sommige bewoners helpen met kleine taken in de huishouding, zoals tafeldekken, de vaatwasser inpakken of af en toe helpen bij koken.

Op Veld en Weide 17 is ook plek voor tien bewoners. Zij zijn in de leeftijd van 25 tot 70 jaar. Deze bewoners, zowel mannen als vrouwen, zijn zelfredzamer en mobieler in vergelijking met huisnummer 15. Een van de aanwezige ziektebeelden is autisme. Als het dagprogramma anders is dan anders, er veel prikkels zijn of veel geluid, dan uit zich dat soms in verbale of fysieke agressie. Het is dan aan ons om betekenis te verlenen aan de verbale of fysieke uitlatingen en te zoeken naar het antwoord op de vraag achter de vraag.

Veld en Weide 15 en 17 Den Hazelenberg buitenaanzicht
Veld en Weide 17 Den Hazelenberg ingang

Wie werken er op Den Hazelenberg?

Er werkt één team met zo’n twintig medewerkers voor beide huisnummers. Het is een gemêleerd team, niet alleen in leeftijden, variërend van 21 tot 65 jaar, maar ook in het werk. Daar waar de een juist meer zorgtaken oppakt, is de ander meer met het begeleiden van bewoners bezig, afgestemd op wat bewoners nodig hebben. We zijn er allemaal op gericht om te begrijpen wat bewoners ons bij een bepaalde coping willen vertellen en waarom ze handelen zoals ze doen.

Hoe ziet een dag op Den Hazelenberg eruit?

Remko vertelt: ” ’s ochtends vroeg drinken we eerst koffie met elkaar als team en nemen we de dag door. Daarna helpen we bewoners met opstaan, helpen we met de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) bij een aantal bewoners en geven we waar nodig medicatie. De een ontbijt liever zelf, terwijl de ander het gezellig vindt om met een aantal bewoners tegelijk te ontbijten. Dat doet iedereen naar wens. Vervolgens ontvangt een deel dagbesteding op de woning en een aantal bewoners gaat naar de dagbestedingslocatie op De Lathmer. Op Den Hazelenberg is een collega aanwezig die dagbesteding aanbiedt. Op de woning worden soms kleine klusjes gedaan, er wordt gewandeld en gefietst en we shoppen wel eens in Twello of Deventer. In de middag, na de dagbesteding, drinken we wat, gaan sommigen iets voor zichzelf doen of hebben een rustmomentje op hun eigen kamer. ’s Avonds eten we gezamenlijk. Na het avondeten wandelen we vaak een rondje met elkaar, doen een spelletje of kijken televisie. Voordat bewoners gaan slapen doen we wel eens een alcoholvrij borreltje, waarna de collega’s van de nachtdienst het van ons overnemen, door middel van akoestische bewaking.”

Veld en Weide 17 Den Hazelenberg ingang met woning
Veld en Weide 17 Den Hazelenberg woning met grasveld en bomen

Hoe ziet Den Hazelenberg er vanbinnen uit?

Per huisnummer is er een gezamenlijke woonkamer en een open keuken. Tussen de woningen in is een gezamenlijk kantoor. Alle bewoners hebben een eigen slaap-/zitkamer. Bewoners delen met z’n tweeën een badkamer. Aangrenzend aan beide woonkamers is een eigen terras en een afgesloten tuin.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De bewoners hebben een eigen gedragswetenschapper. Indien gewenst of noodzakelijk kan ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut of diëtist ingezet worden. Samen met het (para) medisch team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt ons bij het bieden van de juiste zorg en begeleiding op de zorgvraag van de cliënt, het formuleren van doelen en bijbehorende acties. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en aan de hand van methodieken.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op. Graag geven we je alvast een beeld van Den Hazelenberg in Wilp via onderstaand filmpje.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/jK6gTr31U78?si=rAc5UqbJeQM4TO2a

  • Hazelenberg
Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Veld en Weide 15-17
7384 AX Wilp
manager Christa Middelhoven
Soort locatie