Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

De Meulenenk - wonen voor mensen met een verstandelijke beperking


Welkom op De Meulenenk, een thuis voor twintig bewoners met een verstandelijke beperking. De Meulenenk heeft twee huisnummers, Veld & Weide 11 en 13, met elk een eigen voordeur, woonkamer, keuken en ruime tuin. 

Wie wonen er op De Meulenenk?

Op De Meulenenk wonen twintig bewoners, zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van midden dertig tot eind zeventig. De groep bewoners op Veld & Weide 11 verschilt in vergelijking tot de groep bewoners op Veld & Weide 13, zowel in zelfstandigheid als in de omgang met elkaar.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/dKi5vND2I_I

Op huisnummer 11 wonen tien bewoners met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De meeste bewoners zijn (nog) redelijk zelfstandig en hebben genoeg aan bijvoorbeeld even zeggen dat het tijd is om aan te kleden of te douchen. De mate waarin bewoners worden begeleid en verzorgd verschilt per persoon. De ontwikkelingsleeftijd varieert tussen 0,5 en 7 jaar. Ook de manier van communiceren verschilt. Daar waar de een gesproken taal begrijpt, maakt de ander gebruik van picto’s en/of kan zelf niet praten. Structuur, duidelijkheid, sfeer en geborgenheid zijn erg belangrijk voor bewoners.

Op Veld & Weide 13 wonen tien bewoners die veelal intensieve, individuele zorg en begeleiding nodig hebben. De meeste bewoners zijn boven de zestig jaar en hebben ondersteuning nodig bij de ADL. Meerdere bewoners hebben (een vorm van) autisme, het syndroom van Down, epilepsie of psychiatrische problematiek. In de groep zijn weinig bewuste sociale interacties. Dat past de bewoners. Een aantal van hen maakt gebruik van een rolstoel. Nabijheid, voorspelbaarheid en aansturing op de juiste momenten is belangrijk voor de bewoners op Veld & Weide 13.

Wie werken er op De Meulenenk?

Op huisnummer 11 van De Meulenenk werkt een klein, hecht en flexibel team aan ondersteuners. Veel collega’s werken al lang op De Meulenenk. Geregeld staan ondersteuners alleen op de groep. Dat is zowel pittig als uitdagend. Op huisnummer 13 werkt een wat ruimer team, waar ook geregeld leerlingen of stagiaires aanhaken. 

Hoe ziet De Meulenenk eruit?

Alle bewoners hebben de beschikking over een ruime individuele zit-/ slaapkamer en een badkamer. Zowel Veld & Weide 11 als 13 heeft een eigen, gezellige huiskamer, keuken, en een gezamenlijke tuin. Op nummer 13 is een bubbelbad waar de bewoners van beide huisnummers gebruik van kunnen maken.

Hoe ziet een dag op De Meulenenk eruit?

Om 7.00 uur worden de eerste bewoners gewekt. Op nummer 13 helpen ondersteuners met douchen en aankleden, op nummer 11 is het vaak voldoende om alleen wat aanwijzingen te geven. De meeste bewoners ontbijten zelfstandig en gaan daarna naar dagbesteding, bijvoorbeeld bij dagcentrum Aquamarijn of naar de Soos. Daar waar de een op de fiets springt naar zijn of haar werk, gaat de ander met de bus of lopend.

Als ’s middags iedereen weer thuis is, is er eerst koffie. De een vertelt dan graag zijn verhaal, de ander komt liever tot rust en gaat even naar zijn of haar eigen kamer. Op beide huisnummers wordt er gezamenlijk gegeten. Na het eten is er tijd voor individuele activiteiten. Een fijne wandeling, een spelletje, TV kijken, samen oefenen met het Lathmerorkest of koor, het kan allemaal. Later op de avond begeleiden de ondersteuners bewoners bij het naar bed gaan, waarna de collega’s van de nachtdienst het van hen overnemen, door middel van akoestische bewaking.

In het weekend gaat een aantal bewoners naar De Gasterij. Bewoners doen graag mee aan activiteiten die op De Lathmer worden georganiseerd. Van kermis tot zomerfeest en van ontspanningsavond tot bingo, veel bewoners van De Meulenenk zijn er te vinden.

Eigen gedragswetenschappers en (para)medici

De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper.
Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken vanuit o.a. de zorgprogramma’s. Meer informatie over deze zorgprogramma’s van Zozijn lees je hier.

Meer informatie

Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.

Icoon telefoon
Contact met Zozijn
Adres
Veld en Weide 11-13
7384 AX Wilp
manager Christa Middelhoven
Soort locatie