De Wilperhorst - wonen voor mensen met een verstandelijke beperking
Welkom op De Wilperhorst, een thuis voor twintig bewoners met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. De Wilperhorst heeft twee huisnummers, Veld & Weide 23 en 25, met elk een eigen voordeur, woonkamer, keuken en ruime tuin. De huiselijke en warme sfeer zijn kenmerkend voor De Wilperhorst.
Wie wonen er op De Wilperhorst?
De Wilperhorst is één woning met twee huisnummers en voordeuren. De groep bewoners op huisnummer 23 verschilt behoorlijk met de groep op nummer 25.
Op huisnummer 23 wonen tien bewoners in de leeftijd van midden twintig tot ruim zeventig jaar. De sociaal-emotionele leeftijd van de meeste bewoners ligt tussen de 4 á 5 jaar, cognitief rond de 10 jaar. De meeste bewoners zijn verbaal sterk en relatief zelfstandig. De ondersteuners zijn erop gericht om bewoners zoveel mogelijk regie op eigen leven te laten behouden. Wil iemand zelf een lekker stukje fietsen of wandelen? Ga je gang! Sommige bewoners op nummer 23 hebben lichte lichamelijke verzorging nodig. Vaak is even zeggen dat het tijd is om te douchen of tanden te poetsen genoeg.
Op huisnummer 25 wonen tien bewoners in de leeftijd van midden vijftig tot in de negentig jaar. Deze ouder wordende bewoners hebben veelal ondersteuning nodig in de ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen). Bij de verzorging maken ondersteuners in sommige gevallen gebruik van een tillift. Bij de een wordt de zorg zo goed als helemaal overgenomen, terwijl de ander zich bijvoorbeeld wel zelf kan aankleden. De sociaal-emotionele leeftijd van deze groep bewoners ligt rond de 3 á 4 jaar, cognitief is dat rond de 5 jaar.


Wie werken er op De Wilperhorst?
Hoewel er per huisnummer een kernteam werkt, rouleren de medewerkers ook en werken zij op beide groepen. Er werkt op De Wilperhorst een stabiel team. Neem Dennis Wennink bijvoorbeeld, coördinerend ondersteuner. Hij werkt al 24 jaar bij Zozijn. Dennis vertelt; “Met de meeste collega’s werk ik op De Wilperhorst al jaren samen. In de afgelopen tijd kwam er verjonging van het team. Een welkome aanvulling. Het maakt dat we nu een gemêleerd team hebben. Zowel qua leeftijden als ervaring. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Daar staan we met elkaar voor open. Als team moet je goed op elkaar kunnen bouwen. Dat is op De Wilperhorst zeker zo. Ik werk niet voor niks al zeven jaar op De Wilperhorst.”
Hoe ziet De Wilperhorst eruit?
Per huisnummer hebben de tien bewoners de beschikking over een ruime individuele zit-/slaapkamer en een eigen badkamer. Zowel Veld & Weide 23 als 25 hebben een eigen huiskamer, keuken, en een grote tuin. De huiskamers zijn gezellig ingericht en regelmatig maken bewoners met elkaar de mooiste decoraties. Is het lente? Dan hangen er bijvoorbeeld mooie decoraties met fris groene kleuren en pastel bloemen aan het plafond.


Hoe ziet een dag op De Wilperhorst eruit?
Omdat de groepen bewoners op beide huisnummers best verschillen, ziet ook de dag er iets anders uit per huisnummer. Op nummer 23 staan de meeste bewoners zelfstandig op. Zij hebben overwegend voldoende aan verbale ondersteuning en soms lichte zorg. Op nummer 25 daarentegen krijgen de bewoners meer zorg en worden geholpen bij het opstaan en de ADL.
De meeste bewoners ontbijten gezamenlijk. Na het ontbijt gaat een aantal bewoners van huisnummer 23 zelfstandig naar de dagbesteding. De een pakt de taxi naar de zorgboerderij terwijl de ander op de fiets springt naar het dagcentrum op De Lathmer. Alle bewoners krijgen dagbesteding op maat. Er wordt gekeken naar wat bij de bewoners past. Dat betekent dat op huisnummer 25 een aantal bewoners dagbesteding op de woning ontvangt. Sommigen gaan met een groepje een poos naar een dagcentrum toe. Daar doen zij bijvoorbeeld een aantal uur industriewerk.
Als na 16.00 uur iedereen weer op De Wilperhorst is, wordt op nummer 23 elke werkdag gekookt met en voor bewoners. Op nummer 25 een aantal dagen in de week. Nadat er gezamenlijk gegeten is, is er tijd voor nog een lekkere wandeling, kopje koffie, relax-moment achter de TV of een fris biertje. Op nummer 23 vullen de bewoners dit vaak individueel in. Op nummer 25 zijn het veelal gezamenlijke momenten. Als de bewoners klaar zijn voor de nacht, nemen de collega’s van de nachtdienst het over, door middel van akoestische bewaking.
Eigen gedragswetenschappers en (para)medici
De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke woning heeft een eigen gedragswetenschapper die gekoppeld is aan de woning. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken vanuit o.a. de zorgprogramma’s. Meer informatie over deze zorgprogramma’s van Zozijn lees je hier.
7384 AX Wilp
