Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Aan de slag met een duurzamer voedselaanbod en tegen voedselverspilling


Zozijn doet mee aan het programma van Provincie Gelderland: Gelderland van Morgen, met als doel te komen tot een duurzamer voedselaanbod en minder voedselverspilling. Horecagelegenheid De Gasterij op de Lathmer in Wilp is proeflocatie voor dit programma.

Hiermee sluit Zozijn aan bij het thema van de Verspillingsvrije week, de week tegen voedselverspilling (11-17 september). In Nederland wordt een kwart van al ons eten 'weggegooid'. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt en dat kost veel energie. Allemaal energie die de aarde opwarmt. Heel belangrijk dat we dus zo min mogelijk eten verspillen. 

Nulmeting

Het bedrijf Greendish zorgt voor de begeleiding van bedrijven en organisaties die meedoen met het programma Gelderland van Morgen. Maandag 11 september is gestart met het doen van een nulmeting, waarbij de afvalstromen bij De Gasterij in kaart worden gebracht. Vragen als: hoeveel eten belandt er in de afvalbak en wordt daarmee eigenlijk verspild? Hoe gaan we om met restjes eten? Hoe ziet het dagmenu eruit? En wat is de milieu impact van dit huidige menu? Zo heeft vlees in het menu een grotere impact op het milieu dan het eten van groente. Vraag is hoe we kunnen komen tot een vorm van ‘eiwittransitie’, waarbij we vlees in het menu vaker vervangen door plantaardig voedsel.

Vervolg

Op basis van de resultaten uit de nulmeting stellen we samen met de mensen van de Gasterij doelen op en worden vervolgstappen uitgezet voor de komende maanden. Tot slot volgt een 2e meting om te kijken naar het behaalde resultaat en de milieu impact.
Meerdere organisaties in Gelderland hebben op deze manier- al goeie resultaten behaald en tussen de 20 tot 60% minder voedsel verspild!

Ideeën?
Op basis van de resultaten bij De Gasterij gaan we vervolgens kijken hoe we ook op andere locaties kunnen komen tot minder voedselverspilling en verduurzaming van ons voedselaanbod. Heb je ideeën hierover? Of vragen over bovenstaande? Laat het ons weten via duurzaam@zozijn.nl.


Terug naar nieuwsoverzicht