'In iedere cliënt schuilt een kunstenaar'
Kunst maken als dagbesteding. Dat ken je waarschijnlijk. Maar er zijn bij Zozijn nog veel meer mogelijkheden voor cliënten om creatief aan de slag te gaan. Met Kunst op de Kaart verlagen drie ateliers van Zozijn de drempel voor cliënten om hun creatieve talenten te ontplooien!
In een huiskamer in Deventer is een groepje cliënten van Zozijn geconcentreerd aan het werk. Ze maken vrolijk gekleurde vlaggetjes voor hun woning. Ze krijgen daarbij tips van Luck Koning. Hij is ondersteuner bij Atelier Warempel en begeleidt vandaag de tweede van in totaal drie creatieve workshops op de woning. Tijdens deze workshops flyerde de woning in de buurt om hen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk voor hun cliënten. Een win-winsituatie. Cliënten kunnen namelijk in hun vertrouwde omgeving aan de slag. Dat scheelt veel georganiseer en reistijd. Tegelijkertijd ontdekken ze zo op een ontspannen manier hoe leuk het is om kunst te maken.
Van cursus tot open inloop
Een creatieve workshop op locatie is één van de mogelijkheden binnen het project Kunst op de Kaart. Maar er is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan individuele begeleiding van cliënten, een creatieve cursus, een korte stage bij een atelier of deelname aan een inloopmiddag waar je kennismaakt met verschillende kunstvormen. Ook bestaan er al samenwerkingen met het speciaal onderwijs in de buurt.
“Het idee van Kunst op de Kaart is dat we zoveel mogelijk cliënten in aanraking willen brengen met hun creativiteit en ze willen helpen bij het ontplooien van hun talent”, vertelt Luck. Hij is initiatiefnemer van het project. Ook Atelier Aventurijn (Raalte) en Eigen Stijl (Zevenaar) haakten aan en er zijn binnen Zozijn inmiddels nog meer creatieve werkplekken en ateliers waar mee samengewerkt wordt.
Uiten wat er in je omgaat
De reden? Kunst kan een ontzettend waardevolle bijdrage leveren aan het ontwikkelproces van cliënten. Het is zoveel meer dan een hobby of vrijetijdsbesteding. Wanneer je kunst maakt gebeurt er iets magisch. “Je maakt iets wat er nog niet is, dat geeft een heerlijk gevoel. Maar kunst maken is ook een manier om te uiten wat er in je omgaat. Om te vertellen wat je met woorden niet kan zeggen”, vertelt Ilonka Schoenaker (Aventurijn). “In kunst bestaat geen goed of fout”, vult Ine de Laak (Eigen Stijl) aan. “Alle beperkingen vallen als het ware weg, je hebt een enorme vrijheid om te ontdekken en te experimenteren. Dat is heel waardevol voor cliënten. Dat gevoel dat je uniek mag zijn, jouw eigen idee of gevoel in een kunstwerk mag stoppen.”
Kunst als middel
Ine, Ilonka en Luck zijn zelf alle drie ook kunstenaar. In hun werk gebruiken ze hun kennis en ervaring volop. Bijvoorbeeld door cliënten te laten kennismaken met nieuwe technieken. Of door ze te helpen om hun vaardigheden te verbeteren. “Kunst maken is voor ons geen doel op zich, maar een middel. Het gaat om het ontwikkelproces van de cliënt”, vertelt Luck.
Het drietal merkt dat de term ‘kunst’ soms afschrikt. Misschien denk je bijvoorbeeld aan iets wat in een museum hangt, of verkocht wordt in een atelier. Maar dat hoeft helemaal niet. Kunst gaat om iets maken, met behulp van je verbeelding en talenten. Dat kan een schilderij zijn, maar ook bijvoorbeeld een slinger of een naambordje. Ine: “Je hoeft dus niet te denken: kan mijn cliënt dat wel? Is hij of zij daar creatief genoeg voor? Iedereen kan iets maken.
Als kunstenaar en kunstliefhebber staat ze tegelijkertijd regelmatig versteld van de kunst die cliënten maken. “Ze weten vaak niet half hoe goed ze zijn! Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld werk van cliënten geëxposeerd op Art Brut, een internationale expositie. Daar zijn we ook met cliënten naar toe geweest. Ze konden er met andere mensen met een beperking praten over kunst en voelden: ik ben écht een kunstenaar!”
Hulp bij eerste stap
Wat Luck, Ilonka en Ine hopen? Dat ondersteuners en begeleiders cliënten willen helpen om de eerste stap te zetten, door contact op te nemen met één van de drie ateliers. Zodat er samen gekeken kan worden welke creatieve activiteit goed zou passen bij een cliënt!
Meer informatie
Wil jij meer weten over Kunst op de Kaart en de mogelijkheden die er zijn? Ook wanneer je geen cliënt/bewoner bij Zozijn bent kun je deelnemen. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact op met het atelier bij jou in de buurt:
Luck (Atelier Warempel, Zutphen): 06 198 45 166
Ilonka (Atelier Aventurijn, Raalte): 06 193 29 414
Ine (Atelier Eigen Stijl, Zevenaar): 06 274 61 240
Terug naar nieuwsoverzicht