Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

'Ik heb het hier echt naar mijn zin'

"Ik heb hier veel vrijheid om te leven zoals ik het zelf graag wil"

Johanneke Mengerink (53) woont sinds oktober 2021 in woning De Leest in Zutphen. Door de gevolgen van een hersenbloeding is ze afhankelijk van verzorging. Hiervoor woonde ze in een verpleeghuis, met mensen die veel ouder waren dan zij. "Toen ik van De Leest hoorde, dacht ik meteen: daar wil ik wonen."

Client NAH in kamer

Johanneke werkte als verzorgende in de ouderenzorg. Samen met haar man Bennie heeft ze een samengesteld gezin, met vier kinderen. In maart 2017 veranderde haar leven abrupt door een hersenbloeding. De gevolgen waren verstrekkend. Johanneke is halfzijdig verlamd en is gebonden aan een rolstoel. Ze moest opnieuw leren praten. "Ik kan nu wel meer dan kort na mijn hersenbloeding, mede dankzij de revalidatie die ik heb gehad. Maar ik heb ernstige lichamelijke beperkingen, waardoor ik veel verzorging nodig heb. Enkele dingen kan ik zelf nog wel, zoals mijn haar kammen en crème op mijn gezicht doen. Maar voor verreweg de meeste dingen ben ik afhankelijk van anderen." 

Eerst in verpleeghuis gewoond

Thuis wonen bij haar man en gezin ging niet meer. "De eerste jaren na mijn hersenbloeding woonde ik in het verpleeghuis waar ik zelf gewerkt heb. Daar werd ik verzorgd door mijn voormalige collega's. Hoewel ik dat niet bezwaarlijk vond, vond ik het aanvankelijk heel moeilijk door iemand verzorgd te moeten worden." 
Maar Johanneke voelde zich niet op haar plek in het verpleeghuis. "Ik was rond de vijftig en mijn jongste medebewoner in de zeventig. En de oudste bijna honderd. Het leeftijdsverschil was dus erg groot en ik had weinig gedeelde interesses met mijn medebewoners. Daardoor vond ik weinig aansluiting. En ik ben juist iemand van de gezelligheid en de sociale contacten."

Een halve dag meegelopen

Op een dag vertelde een teamleider in het verpleeghuis Johanneke over de nieuwe woning De Leest van Op Pad, in Zutphen. "Ik dacht meteen: daar wil ik wonen. We hebben direct actie ondernomen. Ik heb een halve dag meegelopen op De Leest en ik heb meegegeten. Iedereen was enthousiast en dat gold zeker voor mezelf. In oktober 2021 ben ik hier komen wonen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik heb het hier echt naar mijn zin. Er wordt hier veel gedaan, zoals knutselen, wandelen en samen koken en eten. Ik heb goede contacten met mijn medebewoners en we spelen regelmatig een spelletje." 

'Ik heb hier veel vrijheid'

Johanneke's echtgenoot Bennie, die bij het interview is aangeschoven, ziet ook dat Johanneke helemaal op haar plek is op De Leest. "Ik bezoek Johanneke bijna iedere dag. Het maakt me blij om te zien dat ze het hier naar haar zin heeft. Af en toe haal ik Johanneke op voor een weekendje thuis."
Ondanks haar lichamelijke beperkingen en het afhankelijk zijn van zorg, vindt Johanneke dat ze voldoende regie heeft over haar eigen leven. "Mijn ondersteuners vragen altijd wat ik wil of niet wil, en dat wordt door hen gerespecteerd. Ik heb hier veel vrijheid om te leven zoals ik het zelf graag wil."

Lees meer over woning De Leest in een interview met persoonlijk begeleider Lisanne Hilferink en verpleegkundige Masja Meijer
. "We bieden hier mensen met NAH en een intensieve zorgvraag levensloopbestendig wonen. Een plek waar ze zich thuis en prettig voelen."

Wil je meer weten over De Leest? Kijk dan op: De Leest - wonen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Meer verhalen