Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Ik kan mijn energie nu beter verdelen

Na mijn hersenletsel eindelijk weer grip om mijn energie dankzij Hersenz

Nathalie Koppelman heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van een herseninfarct. Nog niet zo lang geleden heeft ze bij Op Pad behandelprogramma Hersenz gevolgd, met daarin de module 'grip op je energie'. "Ik heb daar echt veel aan gehad. Ik kom nu mijn dagen veel beter door, omdat ik mijn energie beter weet te verdelen."

Nathalie Koppelman

Voor Nathalie was het deelnemen aan Hersenz een openbaring. "Ik heb er zoveel zelfinzicht door gekregen. Het is alweer twintig jaar geleden dat ik mijn herseninfarct kreeg. Bij mijn ontslag uit het ziekenhuis ben ik slecht geïnformeerd over de eventuele gevolgen van een herseninfarct. En ook niet over de ondersteuning die je nodig zou kunnen hebben."

Nathalie heeft nog wel revalidatie gehad. Na verloop van tijd bleek dat werken voor haar onmogelijk was geworden en werd ze volledig afgekeurd. "Maar verder moest ik het jarenlang zelf zien te rooien, als moeder van een gezin met twee kinderen. Door omstandigheden kwam ik jaren later in contact met een maatschappelijk hulpverlener. Via haar ben ik in aanraking gekomen met  Zozijn Op Pad en ik ben toen in september 2020 Hersenz gaan volgen. Inmiddels heb ik Hersenz afgerond. Het heeft me veel gebracht."

Nooit link gelegd met hersenletsel

Nathalie is een zorgzame moeder, die zich in de jaren na haar herseninfarct volledig wijdde aan haar opgroeiende kinderen. "Ik heb 'pittige' kinderen, die op jarenlang veel zorg en energie vroegen. Ik was vaak doodop. Maar ik veronderstelde dat dit volledig kwam door de aandacht die mijn gezin vroeg. Pas nadat ik begonnen was aan Hersenz, werd me duidelijk dat ook mijn niet-aangeboren hersenletsel hier een grote rol in speelde. Vóór die tijd had ik die link nooit gelegd."

Inzicht gekregen door oefeningen

We zoomen in op de module 'grip op je energie'. Dat is de tweede module van Hersenz, die volgt na de module 'omgaan met veranderingen'. "Die eerste module had me al veel inzicht gegeven, maar dat geldt zeker ook voor 'grip op je energie', vertelt Nathalie. "Ik heb echt ontdekkingen gedaan."

Ze illustreert met een voorbeeld. "Bij psychomotorische therapie deden we een spel dat vermoeiend kan zijn. De opdracht was om er even uit te stappen als je niet meer kunt. Ik merkte tijdens het spel dat ik heel makkelijk over mijn grenzen heen ging en steeds te lang door ging. Met als gevolg dat ik volkomen uitgeput raak. Dit spel heeft me ervan bewust gemaakt dat ik het langer volhoud als ik op tijd een paar stappen terug doe. Dat pas ik nu toe in mijn dagelijks leven."

Bewust keuzes maken

Wat heeft Nathalie nog meer geleerd? "Dat is het bewust maken van keuzes. Ik weet dat als ik een feestje bezoek, ik de volgende dag helemaal uitgeteld ben. Als zich nu een feestje aandient, maak ik heel bewust de keuze om wel of niet te gaan. Als ik het feestje belangrijk genoeg vind, accepteer ik dat ik me volgende dag niet goed voel en houd daar dan ook rekening mee. En soms kies ik ervoor om niet te gaan, omdat het me in dat geval niet waard is."

'Taart' als hulpmiddel

Tijdens Hersenz krijgen de deelnemers allerlei hulpmiddelen aangereikt die hun leven kunnen veraangenamen. "Een aantal daarvan gebruik ik nog regelmatig", vertelt Nathalie. "Bijvoorbeeld een afbeelding van een taart, waarin je me behulp van kleuren per taartpunt kunt aangeven welke activiteiten jouw energievreters en energiegevers zijn. De kleur geeft aan in welke mate. Die helpt mij enorm om mijn energie goed te verdelen."

Frustratie als energievreter

Nathalie noemt nog een energievreter in het bijzonder: "Ik ben na het krijgen van mijn hersenletsel vaak tegen onbegrip van andere mensen aan gelopen. Dat frustreerde mij steeds enorm en die frustratie was een echte energievreter. Dankzij mijn deelname aan Hersenz kan ik dat onbegrip veel beter van me af laten glijden, zodat het me geen energie meer kost." 
Ook dit heeft Nathalie winst gebracht: "Ik kan nu tegen mezelf zeggen: 'het mag er zijn'. Bijvoorbeeld de vermoeidheid of andere lastige dingen. Deze gedachte geeft mij rust."

Betere kwaliteit van leven

Vindt Nathalie de kwaliteit van haar leven verbeterd door de deelname aan Hersenz? "Zeker. Ik kom nu mijn dagen veel beter door, omdat ik dankzij Hersenz mijn energie beter weet te verdelen. Plus ik ben me er bewust van dat dit goed verdelen belangrijk voor mij is. Ik heb nu meer inzicht in de gevolgen van de dingen die ik doe. Het 'overkomt' me allemaal veel minder, zoals dat voorheen vaak het geval was. Dat alles bij elkaar maakt mijn leven prettiger en lukt het verdelen van mijn energie beter."
Ook Nathalie's partner begrijpt haar nu beter. Ze illustreert: "We maken regelmatig een wandeling. Mijn partner laat mij altijd kiezen of we de grote of de kleine ronde doen."

Lees hier een artikel met een algemene uitleg over de module 'grip op je energie' van Hersenz, in een interview met cognitief trainer Suze Wolters en psychomotorisch therapeut Bram Scholten.

Wij helpen je graag verder

Ondervind jij door jouw hersenletsel ook problemen in het dagelijks leven? Neem dan contact op met Zozijn Op Pad, 088 - 575 3000 of via zorgloket@zozijn.nl. 

Kijk hier voor meer informatie over het Behandelprogramma Hersenz.

Meer verhalen