Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Jeroen heeft hersenletsel en krijgt wekelijks training

Voldoende kracht in mijn goede arm en been maakt mij minder afhankelijk

Jeroen Lubbers (42) woont op De Leest in Zutphen. Dit is een woning van Zozijn Op Pad, waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) naast woonzorg ook verpleging krijgen. Jeroen krijgt één keer per week een half uur sport en bewegen van sport-pedagogisch medewerker Frank de Croon.

Jeroen liep ruim drie jaar geleden hersenletsel op door een CVA. "Ik werkte destijds bij een sloopbedrijf. Het CVA heeft ingrijpende gevolgen voor mij, waardoor ik niet meer kan werken en van verzorging afhankelijk ben. Ik ben rolstoelgebonden doordat mijn linkerbeen en linkerarm zijn verlamd, ik heb problemen met mijn korte termijn geheugen, en ik word snel moe als er veel prikkels zijn."

Gooioefeningen

Sinds ruim een half een jaar komt sport-pedagogisch medewerker Frank de Croon iedere een week bij Jeroen, om hem een half uur sport en bewegen te bieden. "Dat half uur heeft eigenlijk altijd wel vaste onderdelen", vertelt Jeroen.

"Dat zijn gooi-oefeningen met mijn goede arm. Soms moet ik pittenzakken met klittenband proberen in de juiste kleurvakken te gooien, waar ze dan door het klittenband blijven hangen. Dat vind ik eigenlijk nog wel het leukste onderdeel."

Ook gooien Jeroen en Frank soms ballen naar elkaar over, die wat zwaarder zijn. "Daarmee train ik mijn goede arm, ook in kracht. Soms doen we dat binnen, soms buiten in de tuin of op het schoolplein hier tegenover."

Kracht in arm en been

Voor Jeroen is het belangrijk om voldoende kracht in zijn goede arm en been te houden. "Ik heb daar genoeg kracht in om zelf met behulp van de Lotus uit bed of uit mijn rolstoel te komen." De Lotus is een actieve sta-op hulp.

"En doordat ik genoeg kracht in mijn goede arm en been heb, kan ik vanuit mijn rolstoel in een gewone auto gaan zitten. Dus ben ik voor vervoer niet altijd afhankelijk van een rolstoeltaxi. Zo kan ik met een gewone auto in het weekend naar mijn moeder, om daar op bezoek te gaan."

Minder afhankelijk

Frank doet ook oefeningen met Jeroen om voldoende kracht in zijn arm en been te houden. "We oefenen dan ook met de Lotus. Eerlijk gezegd vind ik die oefeningen niet echt leuk, maar ik begrijp heel goed het nut ervan. Voldoende kracht in mijn goede arm en been maakt mij minder afhankelijk. En ook belangrijk: Het is gezellig met Frank. Het biedt mij een leuke afleiding tijdens de dag."

In dit interview met sport-pedagogisch medewerker Frank de Croon van Zozijn Op Pad vertelt hij over de inhoud van zijn werk en wat dit betekent voor zijn cliënten met hersenletsel.

Meer verhalen