Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Marloes en haar zoon

Door het onderzoek en advies kregen we handvatten waarmee we Milan kunnen begeleiden

Moeder Marloes over haar ervaringen met Onderzoek, Advies en Behandeling van Zozijn Kind & Jeugd.

“Onze zoon Milan is pas 6 jaar geworden. Hij is onze oudste dus vergelijking hadden we niet. Maar uiteindelijk kwamen we erachter dat hij vastliep. Omdat we allerlei vragen hadden over de ontwikkeling van Milan besloten we een onderzoek te laten doen. Sinds een paar weken hebben we de resultaten hiervan in huis. Dit geeft ons veel inzicht en handvatten hoe we Milan het best kunnen begeleiden. Dat is erg fijn!"

Marloes en haar zoon

Anders dan andere kinderen

"Op het consultatiebureau hadden ze al snel in de gaten dat de ontwikkeling van onze zoon ‘anders’ verliep dan bij andere kinderen. Daar begeleidden zij ons goed bij. Om het kruipen en het lopen te stimuleren kreeg hij fysiotherapie. Toen hij naar de peuterspeelzaal ging, ging hij ook naar de vroegbehandeling van Kentalis, om daar zijn taal en spraak te ontwikkelen. De logopediste merkte op dat Milan ook moeite had met automatiseren. De vraag was toen: gaat hij bij Kentalis naar school of naar het reguliere onderwijs. We hebben gekozen voor de reguliere basisschool in de plaats waar we wonen, Lievelde. Naast deze school ligt orthopedagogisch centrum De Timp van Zozijn Kind & Jeugd. Onder schooltijd kon hij daar een half uurtje naar de logopediste. Heel fijn voor Milan dat we dit zo konden combineren!"

Breder onderzoek door Zozijn Kind & Jeugd

"Op de basisschool hadden de leerkrachten wel vragen over Milan. Want hij leek zich ook motorisch en sociaal en emotioneel anders te ontwikkelen dan andere kinderen. Dat was voor ons het moment om een breder onderzoek te laten doen: Wie is Milan en waar heeft hij baat bij? Omdat we al contact hadden met De Timp vond het onderzoek daar plaats."

Hoe ging dat onderzoek in zijn werk? 

"Via de revalidatiearts kregen we een verwijzing om een breed onderzoek bij Zozijn te laten doen. Vervolgens hadden we direct een telefonische intake bij Zozijn: wat is jullie hulpvraag, waar loop je tegenaan en wat kunnen wij voor jullie betekenen? Dat was een heel fijn gesprek. Direct werden er afspraken gemaakt voor een intelligentietest, een sociaal-emotionele test en een schoolobservatie. Ik mocht als moeder bij de tests aanwezig zijn. Dat is natuurlijk erg prettig. Milan heeft tijdens de onderzoeken helemaal niet het gevoel gehad dat het anders was: hij was erg op z’n gemak."

Wat leveren de resultaten van de tests Milan jullie op? 

"Inzicht! Ik kom zelf uit de zorg dus je vult toch onbewust al dingen in. Ik vroeg mezelf af of je het moet willen labelen. Toch ben je wel op zoek naar een antwoord: Wie is Milan en waar komt zijn problematiek vandaan? De resultaten geven ons inzicht in wat we van hem kunnen verwachten. Inmiddels weten we dat we hem niet moeten overvragen. Op school houden ze hier nu ook rekening mee. De gedragswetenschapper lichtte ons én school de resultaten van het onderzoek toe. Zo hoefden wij dit niet zelf over te brengen en hoorden we allemaal hetzelfde. Samen bekijken we de komende tijd hoe het loopt."

Milan en wij zijn geholpen

"We vinden onze weg samen met hem. Ik heb het idee dat alles hem nu minder energie kost. Hij had momenten dat hij niet naar school wilde. Dat gaat nu beter. Ik vind het ook super dat de school hier zo bij is betrokken. Wij kunnen hier samen goed mee verder! Mocht blijken dat we bijvoorbeeld thuis hulp nodig hebben dan trekken we weer aan de bel. Voor nu zijn we hiermee erg geholpen. Ik weet dat ik altijd bij Zozijn Kind & Jeugd terecht kan.”

Lees meer over Onderzoek, Advies en Behandeling van Zozijn Kind & Jeugd en wat dit voor jouw kind en jullie kan betekenen. 

Meer verhalen