Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis
Icoon telefoon
Contact met Zozijn

Door Brain@Work weer grip op leven met hersenletsel


De groep die als eerste startte, bestaat uit vijf deelnemers. Eind oktober rondden ze hun eerste blok af, waarin het onderwerp 'sociale contacten' centraal stond. Begin november begon de groep aan het tweede blok, dat ingaat op leven met hersenletsel.

"Vijf deelnemers is een goede groepsgrootte voor dit programma", zegt persoonlijk begeleider Sandra de Lange, die de deelnemende groepen begeleidt. "Werken met mensen met hersenletsel is maatwerk en dan kan een groep niet al te groot zijn."

Zes blokken met ieder een thema

Brain@Work is opgebouwd in blokken van steeds zes tot acht weken. "Maar daarin zijn we flexibel", zegt Sandra. "Als gaandeweg een blok blijkt dat er meer tijd nodig is, verlengen we het blok. Dat hebben we met het blok 'sociale contacten' ook gedaan: dat hebben we verlengd naar tien weken."

Het programma Brain@Work is ontwikkeld door Zozijn Op Pad, waarin Sandra een centrale rol heeft gespeeld. Vooralsnog staan er zes blokken gepland, met ieder een eigen thema. We noemden al sociale contacten en leven met hersenletsel. De andere vier blokken zijn: creatieve werkvormen, beweging, voeding en gezondheid (verderop meer informatie). 

Ook kennismaken met creatieve hobby's

"Eén keer per week is er een bijeenkomst, die een klein dagdeel duurt", vervolgt Sandra. "Met 'aftrek' van pauze zijn we dan bij elkaar zo'n anderhalf uur bezig. Voor verreweg de meeste mensen met hersenletsel is dat genoeg. Langer is vaak te inspannend." 

De bijeenkomsten van Brain@Work vinden plaats op de dagbestedingslocatie van Zozijn Op Pad aan de Holterweg in Doetinchem. "Het mooie van deze locatie is dat we deelnemers hier onder professionele begeleiding kennis kunnen laten maken met creatieve hobby's." 

De onderwerpen per thema

Welke onderwerpen kunnen deelnemers verwachten? We geven hier een korte impressie per blok.

  • Sociale contacten: het opdoen en onderhouden van contacten, weerbaarheid, in gesprek gaan met elkaar, social media.
  • Leven met hersenletsel: NAH in de dagelijkse praktijk, NAH en energie, NAH en geheugen, thuis en omgeving, zingeving, werk en vrije tijd.
  • Creatieve werkvormen: speksteen bewerken, keramiek, mozaïek, schilderen.
  • Beweging: Ronnie Gardiner Methode (RGM), wandelen, bewegen op muziek.
  • Voeding: gezond koken (Schijf van Vijf), gezonde tussendoortjes, eetdagboek bijhouden, mindful eten.
  • Gezondheid: zelfverzorging, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, goede leefomgeving, veiligheid voor jezelf en een ander.

Instromen: voor iedereen wanneer een blok begint

"Ieder blok staat op zich. Je hoeft deze niet in een bepaalde volgorde te volgen", vertelt Sandra. "Daardoor kunnen nieuwe deelnemers instromen wanneer er een nieuw blok begint. Een blok kan van start zodra er vier deelnemers of meer zijn." 

"Uiteraard staat de inhoud van het programma centraal tijdens de bijeenkomsten", merkt Sandra op. "Maar we zien dat deelname aan Brain@Work deelnemers meer biedt dan alleen dat. Ook het lotgenotencontact en het onderling uitwisselen van ervaringen is heel belangrijk. Dat gebeurt volop tijdens de bijeenkomsten." 

De bijeenkomsten van Brain@Work vinden wekelijks plaats op de dagbestedingslocatie aan de Holterweg 75 in Doetinchem. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Sandra de Lange, via 088 575 17 28 of via s.delange@zozijn.nl. Voor deelname is een indicatie begeleiding groep nodig vanuit de Wmo of Wlz.

Lees hier meer over het programma Brain@Work.