De Molenkamp - beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking
De Molenkamp is een woning voor mensen met een verstandelijke beperking op landgoed De Lathmer in Wilp.
Wie wonen er op De Molenkamp?
Op De Molenkamp wonen zestien mensen met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen, die intensieve zorg nodig hebben. Zij hebben een ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 0 tot 6 maanden. De meeste bewoners hebben problemen met hun zicht en/of gehoor en zijn volledig afhankelijk van de medewerkers van De Molenkamp voor de dagelijkse zorg.
Wie werken er?
Op De Molenkamp werkt een divers team: collega’s met heel veel ervaring en net afgestudeerden. Samen zorgen zij ervoor dat bewoners zoveel mogelijk van hun zelfredzaamheid behouden. Het kost tijd om bewoners te leren kennen en een band op te bouwen met hen. Daar geeft het team elkaar de ruimte voor. Het verschil in ervaring binnen het team werkt heel goed. Het maakt medewerkers vindingrijk.


Hoe ziet een dag op De Molenkamp eruit?
Een dag op De Molenkamp heeft een aantal vaste onderdelen en een aantal onderdelen die wisselen per dag. Zo beginnen we de dag uiteraard met het uit bed helpen van bewoners. Nadat zij hun medicatie hebben gehad, ontbijten we met elkaar. We ondersteunen met alle Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Rond 10.00 uur gaan bewoners naar dagbesteding. Tijdens de dagbesteding staat zintuigactivering centraal. Activiteiten die daarbij horen zijn snoezelen, koken, bakken, sporten, wandelen en zwemmen. Hiermee bieden we bewoners voldoende prikkels om zich waar mogelijk te ontwikkelen, of om bestaande vaardigheden in stand te houden. Na de dagbesteding en verzorgmomenten staan de medicatieronde, het diner, koffiedrinken en klaarmaken voor de nacht op het programma.


Hoe ziet De Molenkamp eruit van binnen en van buiten?
Er wonen twee groepen van elk acht bewoners op De Molenkamp. Per groep is er een woonkamer met snoezelkamer beschikbaar. Elke bewoner beschikt over een slaap-/zitkamer met een gedeelde badkamer (per twee bewoners). In de woning is een keuken aanwezig en een kantoor. Bij de verzorging en ondersteuning wordt gebruik gemaakt van een tilliftsysteem. Buiten is een mooi terras en afgesloten buitenruimte.


Eigen gedragswetenschappers en (para)medici
De woningen hebben een eigen team van zorgprofessionals dat de bewoners goed kent. Elke bewoner heeft bijvoorbeeld een eigen gedragswetenschapper. Veel bewoners krijgen ondersteuning van een logopedist, fysiotherapeut, ergotherapeut, speltherapeut en diëtist. Samen met het team kijken we naar alle belangrijke factoren rondom de bewoner. Dit helpt ons bij het formuleren van zorgvragen, doelen en bijbehorende acties. En dus bij hoe in de nabije toekomst de ondersteuning ingevuld wordt. Deze ondersteuning gebeurt vanuit onze grondhouding, in dialoog, met een duidelijke visie en methodieken. Om bewoners van De Molenkamp zo goed mogelijk te ondersteunen, gebruiken we zorgprogramma Kwint (bij intensieve zorgvragen).
Meer informatie
Wil je meer weten over wonen bij Zozijn? Neem dan contact met ons op.
7384 EC Wilp