Icoon telefoon Bel ons
Samen Thuis

Aan de slag met mijn veranderde brein

Raymond leerde hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken

Raymond ter Beest (51) heeft niet-aangeboren hersenletsel als gevolg van een hersenembolie. Na zijn revalidatie startte hij met behandelprogramma Hersenz. Onlangs rondde hij de laatste module daarvan af, getiteld 'Aan de slag met mijn veranderde brein'. "Ik heb veel van deze module geleerd. Mede doordat de behandeling in een groep was."

In augustus 2021 kreeg Raymond een hersenembolie, met blijvend hersenletsel als gevolg. Daardoor moest hij stoppen met zijn werk in een timmerfabriek. "Door het hersenletsel heb ik problemen met aandacht houden, concentreren en zien, vooral als ik moe ben. Verder pikken mijn zintuigen alles op, waardoor mijn hoofd vol raakt en ik snel geprikkeld ben."

Na een klein jaar revalidatie startte Raymond in de nazomer van 2022 met behandelprogramma Hersenz. Onlangs sloot hij de laatste module daarvan af, getiteld 'Aan de slag met mijn veranderde brein'. Daarin worden praktische handvatten aangereikt om in het dagelijks leven om te gaan met de gevolgen van het hersenletsel.

Praktisch aan de slag

"Ik was voor mijn embolie volkomen onbekend met hersenletsel, en ook met de behandeling en ondersteuning die hiervoor is", vertelt Raymond. "Ik was daarom blij dat het revalidatiecentrum mij aanraadde om aan Hersenz deel te nemen. Ik heb er veel aan gehad. Ik was ook sterk gemotiveerd, omdat ik graag mijn mogelijkheden maximaal wil benutten."

De eerste modules van behandelprogramma Hersenz zijn vooral inzicht gevend. In de module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' gaan de deelnemers praktisch aan de slag om hun leven richting te geven.

Bewuste keuzes maken

"Wat ik bij Hersenz onder meer heb geleerd, is hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken", vervolgt Raymond. "Door hersenletsel ben je minder belastbaar en is je batterij als het ware sneller leeg. Het is goed om te voorkomen dat dit voortdurend gebeurt, omdat het moeilijk is om hier steeds weer van te herstellen. Dat betekent dat je op ieder moment bewust moet kiezen wat je wel en wat je niet doet, om te voorkomen dat je over je grenzen gaat."

Dat betekent dus ook dat je soms 'nee' moet zeggen als anderen iets van je vragen. "Dat is best lastig. In de timmerfabriek, waar ik jarenlang heb gewerkt, was altijd het motto: 'nee is geen antwoord'. Ik heb echt moeten leren om in bepaalde situaties toch 'nee' te zeggen. Gelukkig heb ik een begripvolle familie en omgeving, die me ook op mijn grenzen wijzen."

Leren voelen

Wat Raymond als een bijzonder en aanvankelijk lastig onderdeel ervaarde, was het 'leren voelen'.

"Vóór mijn hersenletsel was ik iemand die altijd doorging, en er niet bij stilstond hoe ik me op zo'n moment voelde. In het begin had ik echt moeite met deze oefeningen: gaan zitten en dan opmerken wat je voelt. Maar het lukt me steeds beter. En ik begrijp ook het nut ervan. Want als je je gevoel 'uitschakelt', ga je makkelijk over je grenzen heen."

"Vóór mijn hersenletsel was ik iemand die altijd doorging, en er niet bij stilstond hoe ik me op zo'n moment voelde. In het begin had ik echt moeite met deze oefeningen: gaan zitten en dan opmerken wat je voelt. Maar het lukt me steeds beter. En ik begrijp ook het nut ervan. Want als je je gevoel 'uitschakelt', ga je makkelijk over je grenzen heen."

Ook praktische zaken krijgen aandacht in de module, bijvoorbeeld geheugenstrategieën. "Dat zijn trucs en methodes die je helpen om belangrijke dingen niet te vergeten. Het kunnen eenvoudige oplossingen zijn, maar doorgaans heel handig."

Van elkaar leren

Raymond volgde de groepsbehandeling van Hersenz. Daar is hij zeker enthousiast over. "Je leert veel van elkaar. Onze groep bestond uit een mix van mensen die al langer hersenletsel hebben en mensen voor wie dat nog maar kort het geval is, zoals ik. Wat ik leerde van mijn groepsgenoten, is dat hersenletsel iets is wat tijd vraagt, dat je er als het ware in moet groeien. En dat je moet leren om anders te denken dan je voor het hersenletsel deed. Dat was voor mij een nuttig inzicht."

Thuis verder

Raymond heeft onlangs de groepsbehandeling van Hersenz afgesloten. "Ik heb er veel van geleerd. Maar ik weet ook dat ik nog volop in het leerproces zit. Daarom ben ik blij dat de thuisbehandeling nog een tijd doorgaat. Dat houdt in dat ik regelmatig bezoek krijg van mijn thuisbehandelaar, om hetgeen ik geleerd heb steeds beter in de praktijk te kunnen brengen."

Lees hier een interview met trainer Wieke van Velsen over de inhoud van de module 'Aan de slag met mijn veranderde brein' van behandelprogramma Hersenz.

Herkenbaar en wil je meer weten?

Bezoek dan onze informatiebijeenkomst op:

  • Zutphen - Vrijdag 30 augustus van 10.00 - 11.30 uur, op het regiokantoor van Zozijn aan de Dreef 2
    Aanmelden kan bij Wieke van Velsen, op 06 27 62 83 20 of via w.vanvelsen@zozijn.nl 
  • Zutphen - Zaterdag 7 september van 10.00 - 11.30 uur, op het regiokantoor van Zozijn aan de Dreef 2
    Aanmelden kan bij Wieke van Velsen, op 06 27 62 83 20 of via w.vanvelsen@zozijn.nl
  • Doetinchem - Vrijdag 20 september van 10.00 - 11.30 uur, op de Hersenz behandellocatie aan de Bachlaan 11
    Aanmelden kan bij Esther Gerritsen, op 06 51 98 96 81 of via esther.gerritsen@zozijn.nl

Of neem dan contact met ons op: telefoon 088 575 300 en kijk voor meer informatie op Behandelprogramma Hersenz.

Meer verhalen